Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse overheid financiert Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre

Op 12 april heeft de Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aangekondigd dat de overheid de oprichting van het Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) zal financieren. Dit centrum maakt onderdeel uit van de 'National Roadmap' voor Grootschalig Wetenschappelijk onderzoek van de Nederlandse overheid. De NPEC faciliteit is een initiatief van de universiteit van Wageningen en de universiteit van Utrecht. 

NPEC biedt een veelzijdig platform waarmee zowel Nederlandse als internationale wetenschappers onderzoek kunnen doen naar de relatie tussen de genen van planten en de prestaties en het uiterlijk van een planten van molecule tot gewas.

NPEC is een geïntegreerde, nationale onderzoeksfaciliteit, die opgericht is door de universiteit van Wageningen en de universiteit van Utrecht en zal 10 jaar lang mede-gefinancierd worden door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het NWO heeft het project een bedrag van €11 miljoen toegewezen. De totale kosten van het NPEC zullen rond de €22 miljoen zijn. 


Het team met het toegewezen bedrag 

Fenotypen modules van hoge kwaliteit
NPEC bestaat uit zes experimentele modules.
  1. In het precisie mesocosmos-niveau ECOtron (ECO) worden plant-plant en plant-microbe interacties boven en onder de grond bestudeerd op een niveau van cm tot m. 
  2. De Plant-Microbe Interactions phenotyping module (PMI) zal worden gebruikt voor onderzoek met een hoge doorvoersnelheid bij plant-microbe interacties, van het moleculaire niveau tot het niveau van het plantenorgaan. 
  3. De Multi-Environment climate chamber module (ME) is ontworpen om de moleculaire basis van de reacties van planten op milieufactoren te onderzoeken. 
  4. De High-Throughput Phenotyping climate chamber module (HTP) zorgt voor een geautomatiseerde screening van planten genotypes met een hoge doorvoersnelheid onder zeer gecontroleerde milieu omstandigheden. 
  5. In de GreenHouse phenotyping (GH) module wordt een fenotypering van de gehele plant uitgevoerd waarbij verschillende gewassen worden getest, van zaailingen tot oogst. 
  6. De Open-Field phenotyping (OF) module biedt een mobiel fenotypering systeem voor buitengebruik, bijvoorbeeld op een drone of voertuig, waarmee individuele planten op een klein stuk grond of groot veld bestudeerd kunnen worden. 
Fenotypering met hoge doorvoersnelheid 
Binnen NPEC zullen geautomatiseerde systemen informatie over het genotype van planten gaan verzamelen. Digitale fenotypering van planten is een relatief nieuw domein binnen de plantenwetenschappen, en nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op binnen dit veld. Planten fenotypering bestaat uit de kwantitatieve omschrijving van de anatomische, fysiologische en biochemische kenmerken van planten.

Het fenotype van een plant bestaat uit een combinatie van het genotype -dat bepaalt wordt door het DNA-sequentie van de plant, en de omgeving waarin het groeit. De DNA-sequentie is tegenwoordig gemakkelijk te bepalen, zonder dat dit veel geld kost. De omgeving waarin een plant groeit bestaat uit alle externe biotische en abiotische aspecten die de groei van de plant kunnen beïnvloeden, dus ook plagen en ziekten. Ook weersomstandigheden, de bodem en het gewasmanagement hebben hier invloed op.

Planten begrijpen
NPEC richt zich vooral op het begrijpen van de invloed die de omgeving van de plant heeft op de plantengroei. Hoe planten presteren (wortels, ziekteresistentie, aantrekking van planteneters, efficiëntie in watergebruik en de opname van voedingsstoffen, planten-microbiome formatie etc.) kan onderzocht worden door middel van verschillende sensoren, die data van het moleculaire niveau leveren. 


Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: