Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rabarberareaal toegenomen in Zwitserland

In Zwitserland is het rabarberareaal in de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Een teler zorgt er met een trucje voor dat hij twee tot drie weken eerder rabarber kan oogsten dan anderen.


Martin Schärer heeft lang van alles geprobeerd tot hij de passende teeltmethode had gevonden om de oogst van rabarber te vervroegen - bron: lid

Teler Martin Schärer uit Oberweningen (Zürich) is sinds een paar jaar de vroegstarter onder de Zwitserse rabarbertelers. Dit jaar leverde hij al verse rabarber aan de handel in de week na Pasen. Hoe is dat mogelijk?


Teler Martin Schärer teelt op 4 hectare rabarber - bron: lid

Aan het klimaat in het Surbtal ligt het absoluut niet, hier is de winter zo koud als op de meeste plaatsen op de Zwitserse hoogvlakte. De oplossing van het raadsel ligt in een uitgerangeerde vrachtwagenaanhanger, die naast de rabarber staat. Martin heeft deze omgebouwd tot een mobiele houtkachel.

"Begin februari begin ik met verwarmen". Midden in de winter dus. De rabarberplanten groeien beschermd onder een laag van doek, folie en een stabiel net. Onder de wortels lopen buizen waardoor het warme water uit de verwarming circuleert en de grond opwarmt. Het voorjaar wordt zo kunstmatig een paar weken vervroegd voor de rabarber.


De mobiele houtkachel is geïnstalleerd in een uitgerangeerde aanhanger van een beroepscollega - bron: lid

Voor Martin loont zich dat, want dankzij deze truck komen zijn producten een paar weken eerder op de markt dan de rabarber van zijn beroepscollega's. Voor deze eerste rabarber krijgt hij een goede prijs. Bovendien is de rabarber langer houdbaar en kwalitatief beter dan de importrabarber uit Nederlandse kassen die verder nog in de winter wordt aangeboden.

Het vervroegen van het seizoen kan echter niet zomaar naar wens naar de winter verschoven worden. "De wortels hebben van nature een bepaald aantal dagen kou nodig om uit het rust stadium te komen en te ontspruiten", legt de rabarberdeskundige uit.


Tot eind mei wordt er dagelijks circa 1,5 ton rabarber geoogst - bron: lid

Per dag oogsten Martin's medewerkers tot wel 1,5 ton rabarber. De vervroegde rabarber is na twee tot drie weken volledig geoogst. Daarna gaat het nog tot circa eind mei verder met de 'normale' onverwarmde planten. Na de oogst wordt de rabarber met rust gelaten, zo kan hij in de zomermaanden die volgen energie en voedingsstoffen verzamelen om weer klaar te zijn voor het volgende voorjaar.


De rabarber groeit onder folie en doek - bron: lid

Met zijn 4 hectare rabarberareaal hoor Martin tot de grote telers in Zwitserland. Hij denkt dat hij nog een tijd de enige zal blijven die zo vroeg rabarber aanbiedt: "De teeltprocedure is complexer dan hij eruit ziet en is niet zo gemakkelijk door collega's te kopiëren." Bovendien heeft hij in de afgelopen jaren aardig wat moeten investeren tot het samenspel tussen verwarming en het gewas juist functioneerde.
Publicatiedatum: