Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Warmtesamenwerking Oostland gestart: het puzzelen kan beginnen

Tholen - Op dinsdag 17 april vond de feestelijke aftrap plaats van de Warmtesamenwerking Oostland (WSO). De WSO is een initiatief van de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en LTO Glaskracht Nederland om de verduurzaming van de glastuinbouw te versnellen en te faciliteren. De samenwerking moet binnen vijf tot zeven jaar leiden tot de realisatie van een warmte- en CO2-netwerk voor de regio Oostland.


Jeroen Heuvelink, Theo Ammerlaan, Bob van der Deijl en Nico van Ruiten

Door Nico van Ruiten (Programmaregisseur Energieakkoord Greenport West-Holland) werden ten overstaan van een vijftigtal aanwezigen de initiatiefnemers geïntroduceerd en ondervraagd. De wethouders Bob van der Deijl namens de Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Jeroen Heuvelink van de Gemeente Lansingerland en Theo Ammerlaan voor LTO Glaskracht Nederland benadrukten allemaal het belang van samenwerking. Heuvelink: "Om de boot niet te missen, is het noodzakelijk om ons te organiseren. Alleen dan kunnen we een concrete vraag presenteren om tot een goede warmte- en CO2-infrastructuur te komen."



Tussen het perkgoed in de kas van gastheer Plantenkwekerij Leo Ammerlaan werden symbolisch de eerste puzzelstukjes gelegd.



Gedeputeerde Han Weber legde het laatste puzzelstuk.



Vervolgens kon er, voordat de champagne warm werd, zoals een van de aanwezigen in lijn met het thema opmerkte, geproost worden. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland kreeg het woord. Hij kon melden dat het initiatief ook vanuit de provincie wordt toegejuicht. Op de vraag of er ook uitbreiding buiten Oostland mogelijk is, antwoordde Weber inhakend op de net gelegde symbolische puzzel: "Ik ben goed in puzzels leggen."



Weer ontdaan van de benodigde desinfectiekleding kreeg Christiaan van der Meijden de kans om de aanwezigen iets meer te vertellen over de nabijgelegen biomassa installatie waarmee lokaal al elektriciteit en warmte worden opgewekt. Plantenkwekerij Ammerlaan werd als eerste op deze centrale, die jaarlijks een besparing van 11.000 ton CO2 oplevert, aangesloten.


Christiaan van der Meijden

Het officiële gedeelte werd afgesloten door Hans van den Berg, Katinka Schipper en Nico van Ruiten, die als WSO-team de eerstvolgende stappen in de samenwerking uitlegden. In 2018-2019 zal aan de verdere ontwikkeling van het plan gewerkt worden. Gekeken zal worden naar de haalbaarheid. De uitdaging ligt volgens Schippers daarbij vooral op organisatorisch en financieel vlak. "Voor het leggen van leidingen hebben we de juiste mensen."


Katinka Schipper en Hans van den Berg

Naast de puzzelmetafoor kwam ook het rijgen van een ketting voorbij. "Hoe meer kralen er uiteindelijk aan de ketting komen te zitten, hoe beter. We hebben een goede, robuuste ketting nodig." De bedoeling is om zoveel mogelijk lokale warmteprojecten te koppelen en ook restwarmte vanuit bijvoorbeeld de Rotterdamse haven te gaan gebruiken.


Nico van Ruiten

Als afsluiting riep Van Ruiten dan ook op tot zoveel mogelijk participatie van alle mogelijk partijen, van buurtgemeenten tot netbeheerders en warmte-exploitanten. "Warmtenetten stoppen niet bij gemeentegrenzen." Met de nabijgelegen gemeente Zuidplas wordt al overleg gevoerd.

Bekijk hier een foto-impressie van de borrel na afloop.