Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwingrow profiteert van betere bemesting van paprika's dankzij missie naar Mars

Geïnspireerd door een speech van Obama in 2010 over missies naar Mars startte het Nederlandse Groen Agro Control met een onderzoek naar de beste manier om groenten in de ruimte te bemesten en te telen en of dit ook de groenteteelt op aarde zou kunnen verbeteren. In minder dan een seizoen ziet Zwingrow al de positieve resultaten van het programma bij zijn oranje paprika's.

Mineralen
"In de ruimte kun je de groenten alleen maar bemesten met mineralen die je meeneemt, maar we willen nog steeds goede producten telen," legt Lex de Boer van Groen Agro Control uit.

"Idealiter zou je het water dat van de planten verdampt ook als drinkwater gebruiken met minimale zuivering. Dat betekent dat de dosering van iedere mineraal zeer voorzichtig moeten worden toegediend, zodat zo min mogelijk in het rioolwater terechtkomt."


Het doseren van de mineralen. Foto: Groen Agro Control

Om dit te bestuderen, heeft het bedrijf een afgesloten systeem gebouwd waarin tomaten- en paprikaplanten doses van 16 verschillende mineralen krijgen, afhankelijk van wat de wisselwerking tussen iedere mineraal en de groei van de plant is.

Bemesten
In 2013 ontmoette het bedrijf een ESA team tijdens een Space-MATCH evenement. Tijdens dit evenement werd het bedrijf geïnspireerd om een service te creëren waarmee telers worden geholpen om planten beter te bemesten. 

Omdat astronauten, die op lange ruimtemissies gaan, natuurlijk ook van voedsel moeten worden voorzien, richt het Micro-Ecological Life Support System Alternative (MELiSSA) project van ESA zich op een 'gesloten' life support systeem waarbij alle middelen hergebruikt en gerecycled worden. Organisch afval en kooldioxide moeten met dit systeem dus volledig omgezet worden in zuurstof, water en voeding. 


Het MELiSSA onderzoek. Foto: Université de Nantes

"Het MELiSSA systeem erkent dat we een zelfvoorzienend systeem voor lange missies moeten creëren aangezien we niet regelmatig goederen aan astronauten kunnen leveren, vooral als ze op een grotere afstand van de aarde zitten," legt Christel Paille van ESA uit.

"Een belangrijk probleem is het creëren van voldoende voeding en water. Astronauten zullen met weinig middelen hun eigen voeding moeten gaan telen en zoveel mogelijk water van de groeicyclus moeten hergebruiken. Daarom is het ontzettend belangrijk dat we een programma ontwikkelen dat precies aangeeft wanneer en hoeveel bemesting moeten worden gegeven." 

Zoals in de ruimte
Gebaseerd op de eerste experimenten en de resultaten van het telen van groenten in een gesloten en gecontroleerd milieu zoals in de ruimte zou gebeuren, heeft het bedrijf een programma voor telers ontwikkeld. Het doel hiervan is het maximaliseren van de plantengroei en oogst door zorgvuldig gebruik van bemesting. 


Onderzoek bij groeiende tomaten. Foto: Groen Agro Control

Bemesting monsters
In de dienst die nu geleverd wordt aan telers worden wekelijk monsters van zowel de bemesting als van de vloeistof die wegloopt.

De monsters worden geanalyseerd in het laboratorium van Groen Agro Control en de resultaten worden weer naar de telers gestuurd, inclusief advies over eventuele nodige veranderingen in ieder van de 16 mineralen die aan de groenten worden gegeven.

"Voor iedere mineraal is een aparte aanpak nodig, maar deze zijn ook aan elkaar gelinkt, omdat sommige mineralen, zoals magnesium en calcium, met elkaar verbonden zijn," zegt Lex. 

"De hoeveelheid van iedere mineraal die een plant nodig heeft, is bovendien afhankelijk van de groeifase. Groente heeft een andere hoeveelheid nodig wanneer er takjes en bladeren groeien dan wanneer er bloemen en fruit groeien." 

Telers hebben ook problemen met het aanpassen van de bemestingdoses aan de groeiomstandigheden. Zo hebben de stijgende energieprijzen er bijvoorbeeld voor gezorgd dat telers de ramen van hun kassen vaker dichthouden. Dit zorgt echter voor een hogere luchtvochtigheid, wat resulteert in een verminderde verdamping. 

Dit maakt het weer moeilijker voor tomatenplanten om calcium naar de top te vervoeren, waardoor in dit gebied necrose kan ontstaan.

Het programma van het bedrijf laat telers bovendien zien hoe ze dit kunnen compenseren door de hoeveelheid calcium in het druppelsysteem aan te passen aan het niveau magnesium en kalium.

Hogere productie
In minder dan een seizoen ziet de Nederlandse klant Zwingrow al de positieve resultaten van het programma bij zijn oranje paprika's. 

"We zijn altijd bezig om de gezondheid en kwaliteit van onze groenten te verbeteren en dankzij deze wekelijkse analyse kunnen we nog beter inspelen op de behoeften en krijgen we nog betere resultaten," vertelt Ted Zwinkels, mede-eigenaar van Zwingrow.


Trostomaten. Foto: A. Rogers

"Hoewel we deze methode pas vorig jaar sinds het begin van het seizoen gebruiken, zien we al dat de groenten beter groeien en gezonder zijn. Ik schat dat de productie daarnaast met ongeveer 5% is toegenomen.

"Het is onmogelijk om te zeggen hoeveel dit komt door dit nieuwe programma aangezien verschillen in zonlicht ook een rol kunnen spelen. 

"Nu we het programma al het hele seizoen gebruiken zien we echter sterkere, betere groenten en hebben we minder zwakke."

Groen Agro Control heeft inmiddels klanten over de hele wereld. Hoewel het bedrijf nog steeds een experiment met groei wil uitvoeren in de ruimte, breidt het ook zijn werkzaamheden op aarde uit, inclusief een mogelijke service voor gewassen die buiten worden geteeld met een druppelsysteem dat de groenten bemest. 

Bron: European Space Agency (P. Nielsen)

Voor meer informatie: 
Michel Witmer
Groen Agro Control
1 Distributieweg
2645 EG Delfgauw
+ 31 (0 152 572 511
m.witmer@agrocontrol.nl
www.agrocontrol.nl

Zwingrow
www.zwingrow.nl
info@zwingrow.nl
Publicatiedatum: