Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sicilië: windvlagen verwoesten kassen

Zaterdag 14 maart werden op verschillende delen van Sicilië harde windvlagen gemeten van wel 100 kilometer per uur. Dit is weer een gebeurtenis als gevolg van het extreme klimaat en hiermee komen de sector en de activiteiten onder druk te staan.



Vele kassen zijn verwoest en één van de gewassen die schade heeft opgelopen zijn de tafeldruiven. De Siciliaanse kassen waren werden in november 2017 getroffen door een aantal tornado's en ook nu zijn er weer een aantal bedrijven met de grond gelijk gemaakt. Daarnaast is er ook nog de commerciële crisis die ook zorgt voor moeilijkheden in de sector.



"Dit is al het zoveelste weergerelateerde fenomeen dat ons op de proef stelt. We weten niet hoe het verder moet. De belastingdruk en de schuld die velen van ons hebben zullen zonder enige twijfel tot gevolg hebben dat veel bedrijven in 2018 hun deuren moeten sluiten. Veel van ons zijn kleine of middelgrote landbouwondernemers en we hebben de middelen niet om een nieuw seizoen op te starten," zegt Angelo Giacchi, coördinator van het Siciliaanse Anti-Crisis landbouwcommitée.



"De Siciliaan heeft wat dat betreft de schijn tegen zich omdat hij wordt getypeerd als iemand die voortdurend overheidssteun nodig heeft. Dat is niet zo maar we bevinden ons wel in een situatie waarin we dagelijks moeten strijden tegen problemen die de meeste mensen negeren. Ik bedoel dan de steeds dringender wordende fytopathologieën, de willekeurige prijsstijging van de producten en het materiaal, maar ook de druk van de belastingdienst. Ik ben ervan overtuigd dat er in de wereld van ondernemerschap geen enkele sector is met vergelijkbare nadelen. Ik hoop dan ook dat de instellingen hun verantwoordelijkheid nemen en ons in geval van rampen zoals die van 14 maart," zegt Giacchi.



"Het is wel ironisch dat we juist op 13 maart een overleg hadden om te zoeken naar oplossingen voor de marktcrisis. Vervolgens waren we getuige van de volgende genadeklap voor veel Siciliaanse telers. De sterke winden uit het noordoosten, met zeer sterke windstoten, hebben grote schade aangericht aan de daken van de kassen. Op dit moment is het nog te vroeg om een rapport op te stellen over de schade," zegt Gianfranco Cunsoli van telersvereniging Coldiretti.



Gelukkig heeft deze ramp wél de aandacht getrokken van regionale wethouders en veel telers hopen dan ook dat zij de verantwoordelijke instellingen aan het denken zetten.

Video


Parlementariër Giorgio Assenza schreef in een nota:"De enorme schade qua inkomen en financiële middelen om te investeren in het volgende landbouwjaar kan de genadeslag betekenen voor een sector die reeds een lange en uitputtende crisis doormaakt. Ik heb garanties van een wethouder dat er al kantoren gemobiliseerd zijn voor het opnemen van de schade. Hieruit zullen procedures voortvloeien voor de verklaring van de staat van natuurrampen en voor alle mogelijke steun voor het herstel van de geleden schade."


Publicatiedatum: