Mededelingen

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Rosanne Hertzberger, microbioloog:

'Natuurlijk voedsel bestaat niet'

We koken graag met natuurlijke ingrediënten. Bij voorkeur vers en lokaal geteeld. Maar volgens microbioloog en NRC-columnist Rosanne Hertzberger zijn groenten en fruit lang niet zo 'natuurlijk' als we denken.

"Er is een groot verschil tussen het zaadje uit de moestuinen en het industriële zaaigoed dat door akkerbouwers wordt ingezet", zegt ze. Het zaad dat door de land- en tuinbouw wordt gebruikt, is namelijk volop veranderd en bewerkt door de mens.

Zonnebank

"Het is prachtig wat voor techniek je achter de schermen ziet, bij regenboogtomaatjes bijvoorbeeld. Die zijn niet van nature paars, groen, geel en bloedrood. Er zit een hele techniek achter, heel anders dan gewoon maar de mooiste tomaat selecteren en daar mee verder kweken."

Het DNA en de genen in de zaden van de regenboogtomaatjes zijn namelijk met allerlei moderne technieken aangepast. "Die tomatenzaadjes worden onder een soort van zonnebank gelegd, onder UV-straling, zodat er heel veel mutaties in plaatsvinden. Er is dan altijd wel een gen dat muteert waardoor de kleur verandert. Die worden er dan uit geselecteerd." Zo kunnen er op industriële schaal tomaten gekweekt worden die allemaal precies dezelfde vorm, kleur en smaak hebben. Dat zou op natuurlijke wijze nooit kunnen.

Lees en luister hier verder.

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2018