Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Spanje: start biologische teelt Monterosa tomaat

In 2016 presenteerde Gavą Grup een nieuw tomatenras op de Alimentaria beurs in Barcelona. Hiermee had het bedrijf twee doelen voor ogen: enerzijds het verleiden van de Europese markt en anderzijds laten zien dat het mogelijk was om de smaakkwaliteit van de tomaat in winteroogsten te herwinnen. Inmiddels heeft de Monterosa tomaat zich in heel Spanje en op veeleisende Europese bevestigd. Momenteel werkt het bedrijf aan de volgende uitdaging: het telen van de eerste biologische Monterosa tomaat in Cabo de Gata (Almerķa). De eerste oogst staat gepland voor de herfst van 2019, met een voorziene omvang van 800.000 kilo. Hiervoor heeft Gavą Grup 10 hectare grond in Cabo de Gata bestemd. De Monterosa tomaat is een kruising tussen twee traditionele tomaten, zeer gewaardeerd zowel op de markt als in de haute cuisine: de Girona-pruimtomaat en de Costoluto Genovese. Het Monterosa project verenigt de ervaring van twee bedrijven. Aan de ene kant is er Semillas Fitó, het bedrijf dat het na acht jaar onderzoek voor elkaar kreeg dat deze tomaat zijn smaak terug kreeg. Aan de andere kant is er Gavą Grup, met de nodige ervaring voor de teelt van het product, de juiste grond voor het gewas en de benodigde distributiecapaciteit in Spanje en Europa. In 2016 werd de Monterosa tomaat op de Alimentaria beurs gepresenteerd.

"Twee jaar later keert Gavą Grup terug op de Alimentaria 2018 met een volbrachte missie. De invoering van de Monterosa is ontzettend snel verlopen", aldus Francesc Llonch, leidinggevende van Gavą Group. "In slechts twee jaar zijn we gegroeid van een oogst van 3 miljoen naar 11 miljoen kilo per jaar en zijn we binnengekomen op moeilijke markten zoals Frankrijk en Italiė. De in Cabo de Gata geteelde Monterosa van Gavą Grup wordt momenteel in heel Spanje en in de meerderheid van de Europese landen, met uitzondering van Scandinaviė, verhandeld. Over het algemeen bevalt de Monterosa overal in Spanje heel goed", geeft Francesc Llonch aan.

Francesc Llonch herinnert eraan dat "de Monterosa tomaat een zeer veeleisend ras is en niet makkelijk om te telen. De teelt en verwerking van deze tomaat is complex vanwege de schil. Daarnaast vereist de teelt van deze tomaat onder andere zeer zout- en mineraalrijk water. Toch hebben we sterk ingezet op deze tomaat omdat we ervan overtuigd waren dat hij een revolutie teweeg zou brengen op de markt voor de wintertomaat, waar smaakkwaliteit een grote rol speelt". Gavą Grup teelt de tomaat uitsluitend in Spanje (met uitzondering van Cataloniė) en Portugal. 

Francesc Llonch: "Voor zover mogelijk proberen we zelfs na de verkoop zorg te dragen voor de tomaat en de behandeling te volgen, die het product bij aankomst op het verkooppunt ontvangt". 

Gavą Grup begon in september 2015 met de eerste verkoopproeven van de Monterosa tomaat. Vanaf het begin is deze door Gavą Grup geteelde premium tomaat heel goed ontvangen op de nationale en internationale markt.

Voor meer informatie:
Francesc Llonch
Gavą Grup
T: +34 935561250
M: +34 609744420
francesc@gavagrup.com
www.gavagrup.com


Publicatiedatum: 16-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: