Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italië: Verandering nodig om telers te beschermen

In tijden van crisis is het bundelen van de krachten van fundamenteel belang, maar de waarde hiervan is nog groter in het geval van een catastrofale gebeurtenis. Steeds vaker worden telers getroffen door gebeurtenissen als gevolg van klimaatverandering en door vernietiging wordt het bestaan van de getroffen landbouwbedrijven in gevaar gebracht.

Er bestaan hulpmiddelen die kunnen worden ingezet in het geval van zo'n gebeurtenis. "Helaas ligt het uitvoeringsdecreet van de wet op een gegarandeerd inkomen van de landbouwondernemer nog op tafel van het Ministerie van Landbouw en Bosbeleid. En dan te bedenken dat er al organisaties zijn die sommige kosten voor hun rekening nemen," zegt Luciano Caruso, expert op het gebied van internationale landbouw.


Luciano Caruso

"De grootste landen op het gebied van groenten- en fruitteelt zijn Spanje, Italië, Frankrijk en Griekenland, maar ze zijn niet in staat om voldoende invloed uit te oefenen op de besluitvormingsprocessen van de EU," zegt Caruso.

"Er wordt veel geld uitgegeven aan landen in Oost-Europa. Deze landen, zoals Polen, Roemenië en Hongarije, gebruiken onze middelen om te investeren in kassen die we vervolgens co-financieren om onze concurrentie te promoten. Een ware paradox en een vorm van zelfbeschadiging. Het is duidelijk dat we voor een kloof staan," legt Caruso uit.

"Er is een sprake van een zogenaamde consumentencrisis op de markt. Deze is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat grootschalige detailhandelaren overdreven kosten in rekening brengen. De enige manier om de Italiaanse consument en teler te beschermen is een dubbele prijsblootstelling."



"Italië is op internationaal niveau een belangrijke speler omdat alle telersorganisaties een productiewaarde van meer dan 5.560.000.000 euro behalen. Het zou volstaan om met een overheidsmaatregel en een betalingsverplichting van 56 miljoen het actiefonds van de telersorganisaties te verhogen om hen in staat te stellen essentiële hulpbronnen, inclusief een gegarandeerd inkomen, over te dragen aan de aangesloten telers," besluit Caruso.
Publicatiedatum: