Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Auberginemarkt VS krimpt vanwege concurrentie Mexico

Nu het weer warmer wordt, neemt de aanvoer van aubergines vanuit Florida toe. Ook in Mexico groeit de productie in de vele teeltgebieden gestaag. Dit heeft echter lagere prijzen tot gevolg en telers hebben steeds meer moeite om redelijke prijzen voor hun product te krijgen, zelfs niet in de biocategorie. 

"Aubergines worden steeds goedkoper," begint Jim Alderman van Alderman Farms Sales. "Er is momenteel een grote aanvoer uit Mexico en Immokalee. Er zijn ook veel producten van de oostkust van Florida op de markt. Dankzij de hogere temperaturen in het voorjaar groeien de volumes en worden er ook veel eerste keus aubergines geoogst. Dit drukt de prijzen. Wij telen biologische aubergines maar zelfs voor ons loont het bijna niet om de groenten over grote afstanden te verladen."

Biologische aubergines geen grote groeimarkt
De vraag naar biologische aubergines is stabiel maar laat niet dezelfde grote groei zien als andere biocategorieën zoals tomaten en pompoenen. "Hoewel de vraag stabiel is, zijn aubergines niet de grootste topper op de biomarkt," merkt Alderman op. "We bieden het product aan omdat we ook andere bioproducten leveren die het wel goed doen. Het is prettig om klanten deze groente ook aan te kunnen bieden, zodat ze alles bij ons in kunnen kopen."



Jim Alderman

Volgens Alderman is de concurrentie vanuit Mexico groot op de markt voor biologische aubergines. Hij vertelt dat het volume aanzienlijk is en dat deze overvloedige aanvoer ertoe leidt dat de marktprijzen niet langer kostendekkend zijn. "De concurrentie is met name op de biomarkt groot," vertelt hij. "Mexicaanse telers bieden biologische aubergines aan en zodra de markt verzadigd is, dan verkopen ze hun overschot als conventioneel."

Een ander probleem waar telers tegenaan lopen, is het feit dat de biocertificering in Mexico veel minder streng is, omdat het niet nodig is dat derde partij-certificeerders getoetst worden voor hun activiteiten daar. Bio floreert in Mexico en als resultaat hebben wij onze markt flink zien krimpen. "De USDA heeft daar geen bevoegdheden en dit betekent dat certificeerders hier zonder de auditvereisten werken waar men in de Verenigde Staten wel aan moet voldoen. Er wordt minder gecontroleerd en de teeltvoorschriften zijn een stuk minder transparant."

Mexico ziet markt groeien
Telers merken dat Mexicaanse producten sterker aanwezig zijn op de Amerikaanse markt. Met name telers in Florida voelen de gevolgen hiervan omdat hun producten vanwege het klimaat in dezelfde periode geoogst worden als die in de verschillende Mexicaanse teeltgebieden. Veel Amerikaanse telers hebben dan ook moeite om te kunnen blijven concurreren vanwege de hogere kosten. Dit heeft als gevolg gehad dat veel telers gestopt zijn. 

"In de zeventiger jaren van de vorige eeuw telde Florida honderden tomatentelers en nu zijn er nog maar iets van twintig," vervolgt Alderman. "Ieder jaar weer houden telers het voor gezien en dit gebeurt in alle categorieën. De AGF-sector in Florida sterft een langzame dood en dit kan ten dele toegeschreven worden aan de concurrentie van Mexico, waar de arbeidskosten veel lager zijn en waar men vooral op volumes gericht is en niet zozeer op de markt."

"Handelsakkoorden zoals NAFTA zijn gunstig voor grote bedrijven, zoals graantelers, die nog steeds in de meerderheid zijn in de Amerikaanse landbouwsector," vervolgt Alderman. "Helaas betekent dit dat AGF-telers in Florida hiervoor opgeofferd worden. We zien nu dat er in Mexico meer geïnvesteerd wordt in infrastructuur en technologie en dit zal de ontwikkeling ongetwijfeld verder versnellen. Mexico ontdekt bovendien hoe het in hoger gelegen gebieden groenten kan telen om zo een jaarronde beschikbaarheid te realiseren. We zien nu al dat steeds meer producten last hebben van deze concurrentie en dus ook steeds meer telers. Wat betreft NAFTA en vergelijkbare handelsverdragen is het niet onze bedoeling om de deur voor Mexico gesloten te houden maar willen we er wel zeker van zijn dat ook Amerikaanse telers een eerlijk speelveld houden."

Voor meer informatie:
Jim Alderman
Alderman Farms Sales Corp.
Tel: +1 (561) 369-2801
Publicatiedatum: