Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agro Energy:

"Energieprijzen in stijgende lijn"

De prijzen op de energiemarkten zijn de afgelopen week over de gehele linie gestegen. TTF-gas had last van uitval van Noorse aanvoer, toenemende vraag voor gasopslag en stijgende grondstofprijzen. Hierdoor gingen ook de OTC-elektraprijzen omhoog. De steenkoolprijs steeg boven de 80 dollar/ton. Storm bemoeilijkt Australische aanvoer en er is meer Aziatische vraag (India en China). Verder zorgen de dreigende Amerikaanse sancties op Russische export voor veel nervositeit.

De olieprijs steeg door de oplopende spanningen rond Syriƫ en tegenvallende cijfers over de Amerikaanse productie. Tegen de verwachting in stegen de APX prijzen licht. Onbalans lag meestal onder de APX met af en toe pieken door het weer, beperkte grenscapaciteit en uitval van centrales.



Korte termijn
Ondanks de hogere temperaturen steeg de TTF-daggasprijs deze week. Oorzaken: minder Noorse aanvoer door ongeplande productie-uitval en injectievraag voor de gasopslagen. Opvallend is dat de daggasprijs nu zelfs boven die voor Winter 2018 ligt. De frontmaandprijzen werden hierdoor mee omhoog getrokken, met de hogere grondstofprijzen als extra steuntje in de rug.

Door de gestegen gasprijzen en soms tegenvallende duurzame productie gingen de APX-prijzen omhoog. De peakprijzen met gemiddeld 8 euro naar 49 euro/MWh en de offpeakprijzen met ca. 5 euro naar gemiddeld 40 euro/MWh.

De onbalansprijzen waren gemiddeld rond tot onder de APX maar regelmatig onrustig met vooral pieken omhoog door vermogenstekorten (minder grenscapaciteit en uitval van centrales).

De WKK-dagsparkspread steeg naar 20 euro/MWh door de hogere APX-peakprijzen. De kwartaalsparkspreads Q4 18 en Q1 19 stegen ook licht door de hogere OTC-kwartaalprijzen.

Lange termijn

De lange termijnprijzen stegen ook; vooral die van elektra. De steenkoolprijs kwam boven de 80 dollar/ton en ook die van de CO2-rechten steeg weer na een aantal dagen van stabilisatie. De duurdere steenkool werkt ook door op de gasprijzen, omdat gascentrales daardoor opklimmen in de Merit order.

De WKK-sparkspread 2019 steeg door de hogere OTC-elektrapeakprijs. Ook bij de centrales tikt de hogere elektraprijs net iets meer door dan de hogere grondstofprijzen met iets betere sparkspreads, tot gevolg.

Visie
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van stabiel naar onzeker. Kans op daling is het grootst. De temperaturen gaan verder omhoog en de problemen met de Noorse aanvoer zijn tijdelijk. Daarnaast neemt de aanvoer van LNG de komende weken verder toe. Het stijgende marktsentiment door hogere grondstofprijzen werkt tegen.

Voor de APX- en onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. Minder vraag door milder weer geeft kans op enige daling, maar er is minder wind en dus ook minder productie in week 16. De weekforward voor week 16 is 42,25 euro/MWh en daarmee licht hoger dan die van deze week.

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar onzeker. De grote vraag is wat er met de grondstofprijzen gebeurt. Er speelt van alles in de wereld en dat geeft veel onzekerheid, ook op de energiemarkten.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: