Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw zet de eerste stappen naar hoogcalorisch gas

Tholen - De eerste aanvragen om branders om te bouwen naar een installatie die draait op hoogcalorisch gas zijn binnen bij Vitotherm. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een aantal grotere Nederlandse teeltbedrijven aangeschreven. De plotselinge en stellige brief vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft alle betrokkenen wel verrast. De urgentie zal te maken hebben met de aardbevingen in Groningen. Dat probleem behoeft een dringende oplossing.


Ed Roeleveld en Geert-Willem van Weert van Vitotherm


Ed Roeleveld, Vitotherm: "We hebben al een aantal aanvragen ontvangen van teeltbedrijven en de industrie. Wij kunnen de bestaande installaties goed ombouwen, zodat ze kunnen draaien op hoogcalorisch gas. De ombouw is nodig om de installatie veilig, efficiënt en met goede waardes voor CO2 bemesting te kunnen laten draaien. Verder kan de ombouw gecombineerd worden met nog lagere NOx emissies / rendement verbeteringen. Per installatie wordt een passend advies gegeven en oplossing geboden." Wie een Vitotherm-brander vanaf bouwjaar 2001 bezit, die uitgevoerd is met een elektronische gas/lucht verhouding systeem, is al voorbereid op hoogcalorisch gas en is dus een ombouw niet noodzakelijk. Een "kleine aanpassing aan de gaskop" en het afstellen van de installatie volstaat dan.

Zuurstofregeling
Er wordt gesproken over een mogelijke wisselende gaskwaliteit die geleverd zal worden. Hiervoor heeft Vitotherm een zuurstof regeling die aan de elektronische regeling te koppelen is en zorgt dat de wisselende gaskwaliteit geen invloed heeft op de verbranding van de installatie. Deze wordt namelijk automatisch gecorrigeerd. Hiermee voldoet de installatie volledig aan de toekomstige veranderingen in het Nederlandse aardgasnet.

Al in 2015 is overigens – naar aanleiding van de veranderende gassamenstelling – bij de tweehonderd bedrijven onderzoek uitgevoerd naar alternatieven voor laagcalorisch aardgas. Maatregelen en investeringen zijn toen in kaart gebracht.

Voor meer informatie:
Vitotherm
Ed Roeleveld
Overgauwseweg 8
2641 NE Pijnacker
T: (015) 303 00 77
M: 0621 – 819 647
E: eroeleveld@vitotherm.nl
www.vitotherm.nl