Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
BijmestMonitor Eurofins Agro vanaf mei beschikbaar:

"Combinatie bodem- en gewasonderzoek voor meer zicht op bijmesten"

Eurofins Agro introduceert in mei een nieuw product: BijmestMonitor. BijmestMonitor is bedoeld als hulpmiddel voor telers en specialisten om antwoord te geven op de vraag of bijmesten tijdens het groeiseizoen noodzakelijk is. In de BijmestMonitor worden zowel de nutriŽntentoestand in de bodem als in het gewas bepaald. "Een unieke combinatie," aldus Eurofins.Met het nieuwe product speelt Eurofins Agro in op de vraag van telers naar betere en snellere informatie om grip te houden op de gewasontwikkeling tijdens het groeiseizoen. In de praktijk is de situatie in elk groeiseizoen namelijk uniek. Elk jaar kent veel onzekerheden tijdens het groeiseizoen. Hoeveel nutriŽnten komen beschikbaar uit de mest, hoeveel levert de bodem nog na, welke effect hebben de weersomstandigheden (neerslag/temperatuur), heeft het gewas de nutriŽnten ook echt opgenomen of heeft het last van bijvoorbeeld bodemstructuurproblemen. Door tijdens het seizoen een grondonderzoek en een gewasonderzoek gelijktijdig te laten uitvoeren, snel te analyseren en adviseren, krijgen telers en hun adviseurs inzicht of en welke nutriŽnten moeten bijgestuurd worden.

Combinatie grond- en gewasonderzoek
Het grondonderzoek geeft inzicht in de direct beschikbare nutriŽnten in de bodem. "Het gewasonderzoek laat zien welke nutriŽnten het gewas heeft opgenomen. Die combinatie is waardevol om tijdens het seizoen de vinger aan de pols houden," zegt productmanager Arjan Reijneveld van Eurofins Agro. "Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een gewas te weinig kalium heeft opgenomen. Je zou dan denken dat je kalium moet bijsturen. Maar als uit het bodemonderzoek blijkt dat de K-beschikbaarheid prima in orde is, is er iets anders aan de hand. Een slechte opname van kalium kan ook worden veroorzaakt doordat bijvoorbeeld nitraat (N) voorziening niet in orde is of bijvoorbeeld omdat de bodemstructuur opname verhindert. Bijsturen met N kan dan een betere remedie zijn dan bijsturen met K. Met deze dubbelcheck van grond- en gewasonderzoek kunnen telers en voorlichters dit soort verbanden veel sneller opsporen. Daardoor hebben ze met BijmestMonitor dus meer grip op de ontwikkeling en de kwaliteit van het gewas."

Onderzoeksduur 2 dagen
BijmestMonitor is vanaf mei 2018 beschikbaar voor een breed scala aan gewassen. Eurofins Agro hanteert een onderzoeksduur van 2 dagen. De data worden gekoppeld aan eerder bodemonderzoek, zodat het advies ook rekening houdt met nalevering van nutriŽnten! Telers ontvangen een verslag van ťťn A4 met een bijmest advies voor zowel hoofd- als sporenelementen. Via www.bijmestmonitor.nl kunnen telers zich aanmelden voor monstername.

Voor meer informatie:
Eurofins Agro
www.eurofins.nl
klantenservice@eurofins-agro.com
 

Publicatiedatum: 9-4-2018

  

Reacties:


Ik wil graag mijn gras en mais laten
onderzoeken voor de kringloopwijzer
kan dat
AC BIJL, SCHERPENISSE - 13-4-2018 10:15:48


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: