Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mogelijk importtarieven van 20% op voeding na Brexit

Tholen – "De Brexit is al aan de gang," start René Buck van Buck Consultants. Daarmee doelt hij op contracten die nu gesloten worden, waarin de gevolgen van de Brexit worden meegewogen. De consultant adviseert bedrijven wereldwijd, vooral in de keuze voor een vestigingslocatie. Tijdens de tweede sessie Brexit van Nieuwsblad Transport vertelde hij over de gevolgen van het Britse vertrek uit de Unie.

Amerikaanse bedrijven, die dit jaar voor de keuze staan om het contract voor het DC in het Verenigd Koninkrijk met zeven jaar te verlengen, kloppen bij René aan voor advies. Hij noemt het voorbeeld van een leverancier van medische apparatuur die binnen 24 tot 36 uur moet kunnen leveren binnen de EU. Dat bedrijf wil niet het risico van een harde Brexit lopen en kiest daarom voor een DC in het Verenigd Koninkrijk en een DC op het Europese vasteland. Het is slechts één van de voorbeelden die René noemt waardoor de Brexit nu al zichtbaar wordt.


Erwin van Aken en René Buck.

Nog altijd veel onduidelijk
"Toen de uitslag van het referendum bekend gemaakt werd, droop het ongeloof van de gezichten van Britse tv-presentatoren," herinnert hij zich. Niet veel later trad het inmiddels beruchte artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking. Het artikel, dat de uittreding van lidstaten uit de EU regelt, telt slechts zeven regels. "Bij het opstellen van het verdrag was het ondenkbaar dat een lidstaat dat ooit zou willen," verklaart René.

Vorige maand kwam naar buiten dat de EU en de Britten overeenstemming bereikt hebben over een transitieperiode waarmee de Brexit effectief niet vanaf 29 maart 2019, maar van 31 december 2020 in werking treedt. Hoewel er nog enkele stevige 'hoofdpijndossiers' op tafel liggen, denk bijvoorbeeld aan de kwestie met de Ierse en Noord-Ierse grens, verwacht René dat deze transitieperiode er komt. "Het is opvallend dat de Amerikaanse en Britse pers veel negatiever reageerden op het nieuws over de transitieperiode. Dat heeft vooral te maken met de onzekerheid die blijft bestaan over de periode na 2020."


René Buck van Buck Consultants.

Britse economie krijgt klappen
Transitieperiode of niet bedrijven kunnen zich beter voorbereiden op de gevolgen van een harde Brexit. Na het vertrek uit de EU moet het Verenigd Koninkrijk onder andere 300 nieuwe vrijhandelsakkoorden sluiten. Dat wordt een hele klus. Ook de economische effecten zullen merkbaar worden. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt binnen Europa. Zo'n 54% van de Britse import en 43% van de Britse export gebeurt met de EU-lidstaten.

De OESO maakte voor de uitslag van het referendum een inventarisatie van de gevolgen. Op de korte termijn vallen de economische gevolgen voor zowel het Verenigd Konikrijk als de EU mee, maar op de middellange termijn krijgt de Britse economie in de ramingen een harde klap te verwerken. Ook op de lange termijn lijdt de Britse economie meer onder het vertrek dan de EU. "Dat zal ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de koopkracht van de Britten," voorspelt René.

Brexit heeft consequenties
De EU is gebaseerd op vier vrijheden: vrije stroom van goederen, diensten, financiën en mensen. "De Britten willen een à la carte, wel de vrije doorstroom van goederen en financiën, maar niet van mensen." Dat is vanuit de EU gezien een onmogelijke optie. Een harde Brexit, waarbij er geen overeenkomst gesloten wordt op gebied van handel, resulteert in een handelsrelatie zoals de Wereld Handelsorganisatie die stelt. Dan kunnen de tarieven voor handel in voedingsmiddelen oplopen tot 20% of meer, wat een aanzienlijke kostenpost oplevert. "Hoewel het lastig is in de verssectoren, is het aantrekkelijk om een DC te openen in het Verenigd Koninkrijk."

Toch zijn er ook kleine lichtpuntjes, die de deur naar een soft Brexit op een kier houden. Binnen Europa zijn de lidstaten verdeeld. Op dit moment hebben de lidstaten met een voorkeur voor een harde Brexit de overhand en blijven de gelederen gesloten, maar dat kan veranderen. Daarnaast wordt de Britse regering in het zadel gehouden door een Noord-Ierse partij, wat de positie van de Britten kan beïnvloeden. Bedrijven doen er goed aan zich te verdiepen in de consequenties die een harde Brexit heeft, luidt het afsluitende advies van de consultant.

Meer informatie:
Buck Consultants
René Buck
T: 0031 (0)24-3790222
E: bci@bciglobal.com
W: www.bciglobal.com