Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerco Overweg, Hortipro:

"Met de inzet van Isonet-T kan de mineermot duurzaam bestreden worden"

Tholen – Op 28 maart 2018 is de toelating voor het eerste verwarringsferomoon voor bedekte teelten in Nederland toegekend. Het gaat om het middel Isonet-T, een feromoon voor de bestrijding van Tuta Absoluta oftewel de tomatenmineermot. Gerco Overweg van Hortipro, verdeler van Isonet-T in Nederland: "Direct na de toelating zijn we begonnen met uitleveren aan onze klanten, zodat zij de dispenser kunnen ophangen zodra de toelating in de Staatscourant is gepubliceerd. Het was een gekkenhuis waaruit wel blijkt dat er veel vraag is naar het product."


Het advies is om de dispenser 1 tot 1,5 meter boven de grond op te hangen

Dispenser
Isonet-T is een feromoon van de vrouwelijke mineermot. Het feromoon zorgt er normaal gesproken voor dat de mannelijk mot het vrouwtje kan vinden voor paring. Isonet-T wordt via dispensers, waaruit een constante hoeveelheid van het feromoon komt, in de kas gebracht. Door het aanbrengen van een grote hoeveelheid feromonen, kunnen de mannetjesmotten de vrouwtjes niet langer vinden en dus wordt paring verstoord.

Het middel werkt goed bij een lage mineermottendruk. Als de druk hoger is, vinden de motjes elkaar alsnog en vindt er toch voortplanting plaats. Gerco: "Het advies is dan ook om de dispensers direct bij het opplanten op te hangen."

Labeluitbreiding
Voor 2018 is 1 toepassing per gewascyclus toegestaan. Daarmee kunnen telers onder normale omstandigheden in Nederlandse kassen 4 tot 5 maanden vooruit. Voor 2019 wordt aan labeluitbreiding gewerkt, zodat meerdere toepassingen per gewascyclus mogelijk zijn. Gerco: "Met de inzet van Isonet-T kan de mineermot op een duurzame manier bestreden worden. Isonet-T is in tijden van een steeds verder inkrimpend middelenpakket een welkome toevoeging, vooral voor tomatentelers." De komende maanden zullen de eerste resultaten met Isonet-T duidelijk worden.

Hortipro uit Ermelo is de verdeler in Nederland van Isonet-T. De verdeling naar de eindgebruikers gaat via Van Iperen, Horticoop, Biobest, Royal Brinkman, Koppert Biological Systems en Mertens. Naast de verdeler van Isonet-T is Hortipro ook de verdeler van AQ10 en Naturalis-L in Nederland en België.

Voor meer informatie:
Hortipro
www.hortipro.net
info@hortipro.com