Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veiligheidskundige Rob van der Gaag:

"“Veiligheid is ook een morele verplichting"

Tholen - Veiligheid en gezondheid, Arbo-regels en risico-inventarisaties een noodzakelijk kwaad? Eerder een noodzaak ter voorkoming van kwaad, vindt Rob van der Gaag. Al meer dan twintig jaar is hij actief als veiligheidskundige. Telers en adviesbureaus en toeleveranciers schakelen hem in bij nieuwbouw en uitbreidingsplannen in de glastuinbouw. 

Het is dankbaar en belangrijk werk, maar niet altijd het meest populaire: tijdens een bouwvergadering wijzen op de Arboregels ten behoeve van de gezondheid en veiligheid voor de werknemers van alle uitvoerende partijen, zoals hoofdaannemers, onderaannemers, inhuur en ZZP-ers. Toch is dat wat Rob van der Gaag als veiligheidskundige graag doet. "Bij veel projecten in de glastuinbouw moet er een V&G-ontwerpplan komen. Daarin staat precies hoe alles geregeld is omtrent veiligheid en gezondheid voor werknemers", vertelt hij. "Die plannen stel ik op. Ik regel ook de V&G-coördinatoren en tijdens de bouw waarborg ik de uitvoering en de controles. Die diensten verricht ik onafhankelijk en onpartijdig - de verantwoordelijkheid voor V&G tijdens het bouwproces is voor mij."

Hij legt uit dat het daarbij gaat om voorlichting, instructie en toezicht. "De richtlijnen van het bouwbesluit afd. 5 volgen, daarover communiceren en zorgen dat ze ook uitgevoerd worden." Hij kan daarbij corrigerend optreden, maar wel met het besef dat het werk moet doorgaan.


Het World Horti Center was een van de projecten Rob bij betrokken was


Complexe materie en best wel veel werk, maar voor ondernemers wel een enorm belangrijk onderwerp. "Omdat het als opdrachtgever Arbowettelijk verplicht is en je ook financieel verantwoordelijk bent natuurlijk en je flinke boetes en/of imagoschade kunt oplopen als het niet goed geregeld is", ziet Rob, "Maar dat is niet alles. Ook de morele verplichting telt mee. Je wilt zaken goed organiseren voor je werknemers en je moet er niet aan denken dat er een calamiteit plaatsvindt omdat het niet goed geregeld is. Gevolg kan dan zijn persoonlijk leed van de betrokkenen en proceskosten om dit te verhalen. Bovendien, mocht het onverhoeds toch misgaan op de bouwplaats of mocht er iets spelen, dan vangt Rob ook de arbeidsinspectie op. "Ik spreek tevens hun taal en dat scheelt enorm in de samenwerking."

Telers en adviesbureaus
Daarom wordt Rob regelmatig ingeschakeld door telers met bouwplannen, maar ook door bijvoorbeeld adviesbureaus. Voor hen is het geen kernactiviteit. Ze hebben er vaak weinig tijd voor, ervaring in en kennis van. Dan kan ik ze helpen." Ook na de bouw zorgt hij ervoor dat de Arbo-zaken gewaarborgd zijn, met bijvoorbeeld het verplichte risico-inventarisatie en evaluatieplan waarbij o.a. de werkplek en brandveiligheid aan bod komen. "Het opzetten gebeurt meestal wel, maar de uitvoering en onderhoud is een tweede punt. Daar ondersteun ik bedrijven bij." 

Al met al een heel pakket. "Natuurlijk gaat het om wettelijke verplichtingen en natuurlijk wil je als opdrachtgever een ongeval voorkomen vanwege aansprakelijkheid, maar dat is voor veel opdrachtgevers niet het belangrijkste. Ze hebben de veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers centraal staan, ook op een bouwplaats. Als ik daar opdrachtgevers mee kan helpen, ontlast ik ze enorm omdat zij deze materie niet gewend zijn en wel andere zaken tijdens de bouw aan hun hoofd hebben."

Voor meer informatie:
Rob van der Gaag
VDG Bedrijfsveiligheids Advies
Wateringen 
0174 – 284816
06-5355 9467