Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerber Champignons treedt Verband der Schweizer Pilzproduzenten bij

Gezamenlijke presentatie Zwitserse paddenstoelen

Gerber Champignons is weliswaar het oudste teeltbedrijf in Zwitserland, maar tot nu toe het enige dat nog niet in de 'Verband der Schweizer Pilzproduzenten' (VSP) vertegenwoordigd was. In de week voor Pasen kwam het tot een lidmaatschap van het traditionele bedrijf. Daarmee zijn alle Zwitserse paddenstoelentelers nu in de VSP vertegenwoordigd. "De vereniging zorgt voor een gezamenlijk optreden van de telers, zodat Zwitserse paddenstoelen zich goed op de markt kunnen positioneren. Dat is ook voor ons bedrijf nuttig'', aldus Cyrill Busslinger, sinds circa een jaar eigenaar van het bedrijf.


Eigenaar Cyrill Busslinger toont zijn witte champignons uit eigen teelt

De teelt in kanton Bern werd tot in de derde generatie door de familie Gerber verzorgd en vierde afgelopen jaar haar 80-jarig jubileum. Tot dan toe stond men afwijzend tegenover een lidmaatschap bij de vereniging tot de huidige eigenaar in 2017 aantrad, die er het nut wel van in zag. Want de lokale herkomst van de champignons speelt ook in Zwitserland een belangrijke rol, echter de concurrentie van producten uit Centraal- en Oost-Europa is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Cyrill: "Natuurlijk kampen ook wij met de import van producten uit het buitenland vanwege het feit dat we alle champignons met de hand plukken, wat de teelt tamelijk veel werk kost en duur maakt. Daar komen nog de arbeidskrachten bij en daardoor is het moeilijk om tegen het buitenland op te concurreren.''



Bruine champignons
Desondanks geeft een groot deel van de Zwitserse consumenten de voorkeur aan producten uit eigen land, ook wat betreft champignons. De continue opkomst van de bruine champignons is daarbij tegenwoordig een interessante tendens. "We zien een duidelijke toename aan bruine champignons aangezien deze zowel intensiever van smaak als consistenter zijn. Bij de grote telers zijn de afzetverhoudingen ongeveer gelijk. We leveren echter ook aan de gastronomie en daar is de witte champignon nog steeds het meest geliefd. Momenteel telen we verhoudingsgewijs ongeveer één derde bruine champignons en één derde witte champignons.''



Daarnaast stijgt de behoefte aan convenienceproducten en zijn paddenstoelenmengsels langzaam in opkomst. Deze mengsels winnen echter steeds meer aan betekenis in de huidige groothandel en retail. "We zijn natuurlijk een pure champignonteler maar ook wij bieden mengsels aan van bruine en witte champignons samen in één schaaltje. Deze zijn momenteel heel populair en ook een mogelijkheid om de consumenten te laten wennen aan de smaak van bruine champignons.''


Het teeltbedrijf in kanton Bern

Levering aan de gastronomie
Gerber Champignons is een puur traditiebedrijf en bevindt zich geografisch tussen Thun en de Zwitserse hoofdstad Bern. Op een bedrijfsoppervlak van circa 7.500 m2 werden met ca. 70 medewerkers jaarlijks circa 1.200 ton witte en bruine champignons geteeld. De clientèle van het bedrijf bestaat vooral uit groothandelaren en gastronomieleveranciers, onder andere van de Engrosmarkt Zürich. 

Verdere informatie:
Gerber Champignons AG
Cyrill Busslinger
Pfandersmatt 159
CH-3662 Seftigen
Telefoon: +41 33 356 34 34
Fax: +41 33 356 26 21
Publicatiedatum: