Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stijgende dieselprijs in België

Een groot gedeelte van de brandstofprijs in Nederland en België wordt samengesteld door de accijnzen van de overheid. In België wordt een nogal ingewikkelde methode gehanteerd voor het vaststellen van deze accijnzen, het zogenaamde 'cliquet-systeem'. Doel van deze methode is om de prijs van diesel te laten stijgen en die van benzine goedkoper te maken. En dit lijkt te werken.
 
De gemiddelde dieselprijs schommelde op 27 maart op 1,37 euro in Nederland en 1,42 in België. Dit is een gemiddelde prijs, onbemande tankstations bieden veelal de laagste prijzen aan. Tankstations langs de snelweg hebben meestal de hoogste prijzen.
 
Accijns teruggaaf
Bedrijven uit Nederland die regelmatig in België tanken hebben recht op teruggaaf van een gedeelte van de betaalde accijns op de diesel. Dit geldt echter alleen voor eigen vervoerders met voertuigen boven de 7,5 ton MTM. Of voor taxi's en bussen en bedrijven met personenvervoer vanaf negen zitplaatsen. De restitutie volgt dan alleen bij transacties die afgerekend zijn met een tankkaart, creditkaart of bankpas, dus niet bij contante betaling. Ook transacties van voertuigen zonder kenteken op de factuur zijn hiervoor uitgesloten. (bijvoorbeeld wagenkaarten). De teruggaaf bedraagt in België ongeveer 7 cent per liter.
 
Vergunning aanvragen
Teruggaaf van dieselaccijns is alleen mogelijk voor diesel die getankt is ná de datum van afgifte van een vergunning 'Energieproducten en Elektriciteit'. Deze vergunning moet in België aangevraagd worden bij de:
 
Een vergunning voor energieproducten en elektriciteit aanvraagformulier is online aan te vragen. Verder te overleggen bescheiden (naast de vergunning) voor het verkrijgen van een teruggaaf dieselaccijns zijn:
- Kopie van de dieselrekeningen voor België + bijlagen
- Kopie van het kentekenbewijs van alle kentekens die op de bijlage genoemd zijn
- Bij verhuur of lease van auto's een kopie van het huur/lease-contract
- Een getekende verklaring dat de Belgische fiscus eventueel op hun verzoek inzage in de boekhouding mag krijgen.
- Een getekend aanvraagformulier
- De Federale Overheidsdienst Financiën geeft de vergunning af.
 
Bron: Evofenedex
Publicatiedatum: