Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flinke toename biologische voedingstuinbouw

In 2017 was het tijdens de bloeiperiode al duidelijk dat er minder appelen en peren gingen komen. Vooral de appelbomen hadden last van de relatief late vorst, waardoor de appeloogst laag was. Doordat de productie van hardfruit daalde, stegen de prijzen. Dat staat in de sectorprognose die de ABN AMRO heeft gepubliceerd. In 2018 liggen de oogsten naar onze verwachting weer op normale niveaus, waarbij de volumes toenemen en de prijzen dalen.

Export
De Nederlandse voedingstuinbouw heeft een sterke exportpositie. Met name de Nederlandse tomaat doet het goed op de Europese markt. De kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en consistente smaak van Nederlandse teeltproducten staat in hoog aanzien. De sector is zeer efficiƫnt en het gebruik van innovatieve technieken, zoals big data-analyse en robotisering, neemt toe.

Biologische voeding
Daarnaast speelt de sector in op de steeds hogere vraag naar biologische voeding in Nederland. Het aantal biologisch werkende bedrijven als percentage van de gehele landbouw is in Nederland 3%. Bij voedingstuinbouw ligt dit percentage op 8%. De afgelopen vijf jaar is het aantal biologisch werkende voedingstuinbouwbedrijven met 22% toegenomen. Het areaal (volle grond) waarop biologische producten werd verbouwd nam met 60% toe in dezelfde periode.



De groei van het aantal biologisch werkende bedrijven gaat hand in hand met een stijgende vraag naar biologische producten. Volgens Bionext, de organisatie die zich hard maakt voor de biologische landbouwsector, is de vraag naar biologische AGF-producten met 6% gegroeid in 2016 (de cijfers van 2017 zijn nog niet bekend). Maar het aandeel biologisch blijft nog klein: 3,3%. Voor AGF ligt dit percentage hoger (4%). ABN AMRO verwacht dat de vraag naar biologische producten de komende twee jaar verder stijgt. De biologische producten, maar ook de gangbare voedingstuinbouwproducten profiteren van de trend naar meer gezonde voeding en hogere consumentenbestedingen in Nederland en de rest van de EU. Voor 2018 geldt hogere output voor de voedingstuinbouw tegen licht lagere prijzen.

Bron: ABN AMRO

Publicatiedatum: