Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Deze paddenstoel smaakt naar komkommer”

Tholen – De gemiddelde consument weet nog (te) weinig over de smaak en toepassing van paddenstoelen. Er valt nog veel te vertellen over paddenstoelen en dat doen ze bij Koolen 1981 graag. "Er is nog zoveel wat mensen niet weten over paddenstoelen", vertelt Koen Koolen. "Bezoekers aan ons bedrijf zijn altijd heel verrast. Niet veel mensen weten dat je paddenstoelen ook rauw kunt eten. Ze zijn dus heel verbaasd als ze gele oesterzwammen eten, die heeft namelijk veel weg van de smaak van komkommer en watermeloen. De koraalzwammen heeft dan weer een typische radijsachtige smaak."


Drie generaties Koolen

Maar niet alleen de exoten onder de paddenstoelen boeien mensen. Ook de huis-tuin-en-keukenvariant onder de paddenstoelen, de champignon, heeft fans. Al een aantal jaren onderhoudt Koolen 1981 de Facebookpagina Champignon idee. "We communiceren wekelijks recepten en weetjes over champignons. We hebben ruim 13.000 likes, 12.500 volgers en 120.000 gelezen berichten", vertelt Koen trots. "Doordat we zoveel mensen in een keer kunnen bereiken, is Facebook ook een belangrijk middel voor marktintroducties van nieuwe concepten."


Rauwe gele oesterzwam smaakt naar komkommer/watermeloen

Koolen 1981 is een innovatief en breed bedrijf dat zowel paddenstoelen teelt, verwerkt als verhandeld en ook nieuwe producten ontwikkelt, zoals diverse soorten champignonburgers en panklare paddenstoelenpakketten. "De Nederlandse retail, horeca en foodservice zijn belangrijke afzetmarkten voor onze versproducten en paddenstoelenmixen. Bewerkte producten als champignonburgers en cordon bleu exporteren we tevens naar het buitenland."


Champignonburger van Koolen 1981

De paddenstoelensector is een zeer competitieve markt. Er liggen echter volop kansen zegt Koen, zowel aan de proceskant waar nog veer verbeterd kan worden als aan de verkoop- en ontwikkelkant. "Champignons zijn nog vaak een bijgerecht. Ze worden in relatief kleine hoeveelheden aan andere gerechten toegevoegd. Het is dus de uitdaging om dat te veranderen in een groente die op zichzelf gegeten wordt. De paddenstoel heeft als voordeel dat ze van nature gezien worden als vleesvervanger, zeker nu veel consumenten minder vlees willen eten. Dat maakt dat we heel positief gestemd zijn over de toekomst. We zien een groei in exoten maar ook voor witte en kastanjechampignons zijn er nog veel mogelijkheden. Ook daarvan zien we dat de consumptie elk jaar nog groeit. Wat het lastig maakt, is dat er weinig marge gemaakt kan worden. Dus het duurt langer om kansen te realiseren of om innovaties op de markt te brengen."


Kweekset voor Oesterzwammen


Consumptie van witte en kastanjechampignons groeit nog altijd


Voor meer informatie
Koolen 1981
 
Koolen Champignons
 
Wierweg 3
1774 NH Slootdorp
Tel: (0227) 60 30 54
Fax: (0227) 60 47 08