Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
slechts 12 Turkse bedrijven toegestaan

Tomatentelers boos over exportbeperking Rusland

Na het neerschieten van een Russisch militaire vliegtuig door de Turkse strijdkrachten aan de Syrische grens in 2016 kwam er een politieke crisis en een verbod van Rusland op de import van Turkse goederen. Nu de crisis bijna voorbij is, heeft Rusland het verbod op de import van tomaten uit Turkije sinds 1 november 2017 opgeheven. Dit gold echter alleen voor 7 Turkse bedrijven.
 
Volgens het meest recente nieuws heeft de Russische Federale Landbouworganisatie Rosselhoznadzor dit aantal onlangs verhoogd naar 12. Alhoewel dit nieuws enigszins veelbelovend was, zijn de Turkse tomatentelers hier toch boos over.
 
Voorzitter Cengiz Gokcel van de Agrarische Kamer van Koophandel in de Turkse stad Mersin: "Dit is onaanvaardbaar voor ons land en onze telers. Door alleen bepaalde bedrijven naar Rusland te laten exporteren, veroorzaakt de Russische overheid oneerlijke handel en worden er monopolies gecreĆ«erd bij tomatentelers. Dit schaadt de sector en de handel van ons land. Het is niet eerlijk om professionele bedrijven te verbieden hun producten naar Rusland te exporteren. Dit is een kwaadwillige actie van de Russische regering. 
 
Dit probleem moet in vergaderingen tussen functionarissen van beide landen worden besproken en onmiddellijk worden opgelost. Turkije moet Russische functionarissen onder druk zetten om deze fout te corrigeren. Alle bedrijven die legaal mogen exporteren, zouden moeten kunnen exporteren. We werken er hard aan om de vraag op de lokale en buitenlandse markt naar tomaten te vergroten, maar dit soort acties dereguleert de balans tussen vraag en aanbod, resulteert in monopolisering in de sector, verlaagt de tomatenprijzen en schaadt dus tomatentelers.
 
Rusland blijft het belangrijkste land waarnaar we landbouwproducten kunnen exporteren en ik vind dat de regering ook overeenkomsten met andere landen moet sluiten om de handel in landbouwproducten te stimuleren zodat alle telers in Turkije hiervan kunnen profiteren. De productiekosten in kassen stijgen dagelijks met de stijging van de wisselkoers voor de euro en we importeren veel kasmaterialen, zaden, grond en meststoffen uit andere landen. We hebben alleen het marketing- en verkoopnetwerk en toegang tot de Russische markt voor landbouwproducten. 
 
Rusland weet dat het de belangrijkste afnemer is van Turkse landbouwproducten en dat is waarom zij dergelijke beperkingen invoeren om te voorkomen dat exporteurs goede prijzen op de Russische markt krijgen. Daarom adviseren wij sterk om met andere landen quarantainecontracten na invoer af te sluiten om andere handelswegen te openen en de verkoop van kasproducten aan deze landen te stimuleren. Dan zullen we minder afhankelijk zijn van de Russische markt voor het exporteren van landbouwproducten en zullen we ook sterker staan in onze handelsbesprekingen met Rusland. Zonder deze quarantainecontracten wordt het voor onze telers moeilijk om financieel levensvatbaar te blijven en de productie te vervolgen. Ik spreek hier specifiek namens telers in Mersin."
 
 
Publicatiedatum: