Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Syngenta:

"Gina paprika goed bestand tegen fel zonlicht"

Afgelopen winter was de ideale winter voor Gina. Omdat Gina zelfs onder lichtarme omstandigheden makkelijk zet, verliep de eerste zetting zonder enig probleem.

De meeste telers hebben na de eerste zetting 1 of 2 oksels leeg gehaald en kort nadien kregen we hele lichtrijke weken (zie grafiek). Door de overvloed aan licht kwam er weer makkelijk 2-2.5 vrucht per stengel bij. Daarna zagen we in week 10 en 11 de zetting stagneren om in week 12-13 weer toe te nemen.

Gina heeft de positieve eigenschap om de vruchten van de 1e en 2e zetting niet te zwaar te maken waardoor het vruchtgewicht niet boven de 200-225 gram komt. Hierdoor valt de groei minder terug dan bij andere rassen en komt de 3e zetting sneller op gang.

De afgelopen twee weken hebben we zeer wisselende instraling gehad, waarbij dagen met nog geen 300 joules afgewisseld werden met dagen van 1500 joules. Bij zeer zonnige dagen met hoge instraling tot 650-700 watt bleek dat de dikke vruchtwand ervoor zorgt dat er geen verbrande vruchten waargenomen zijn.


Instraling Gina maart 2018



Zetting Gina maart 2018

Huidige situatie

De 1e zetting is bijna overal geoogst, de oogst van de 2e zetting wordt in de eerste week van april verwacht.

We zien bij de vruchten van Gina dat deze een aparte manier van doorkleuren hebben: de kleur verandert van groen over lichtbruin/oranje naar rood. Het lichtbruin/oranje is een bont stadium en moet niet vergist worden met een oranje kleur. Na twee dagen zijn de vruchten gewoon rood en is er nauwelijks onderscheid in de kleur met andere rassen.

Komende periode
Om een vlotte en snelle herzetting te krijgen, adviseren we om frequent te blijven oogsten. Hoewel Gina een open gewas vertoont, blijft de groeikracht wel goed zichtbaar in de kopdikte die gedurende het seizoen goed behouden blijft. Het blijft wel belangrijk om voldoende bladbedekking te houden tot de langste dag. We adviseren om met een voornacht te blijven werken en afhankelijk van de bloemstand met de diepte en lengte hiervan te variëren.

We raden ook aan om voldoende aandacht te besteden aan het opsporen van eventueel steelrot. We zien het weinig, maar indien het zich zou voordoen, kun je best ingrijpen door het bruine deel op de stengel en de vruchtsteel weg te snijden. Hierdoor kunnen problemen later in de teelt voorkomen worden.

De volgende periode gaat er veel geoogst worden. Nadien verwachten we veel zetting. Het is belangrijk om de plantbelasting niet te hoog (boven de 40 stuks/m²) te laten oplopen om wegvallen van de groei te vermijden. Probeer hierin te sturen door dubbele en scheve vruchten mee te nemen met snoeien.

Ondanks de dikwandigheid en de lage gevoeligheid voor brandvlekken, blijft het belangrijk om te schermen als de zon in de middag dwars op de rij staat. Dit voorjaar zien we vaak zeer helder weer waardoor de intensiteit van de zon enorm is.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com
Publicatiedatum: