Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marktvisie: onzekerheid in aanloop naar besluit over Groningen

Vorige week leken de prijsstijgingen ten einde te komen. De door de koude weersvooruitzichten opgebouwde risicopremie in de prijzen liep er weer langzaam uit. De verwachting voor de eerste helft van april is nu wisselvallig, met temperaturen tot hooguit iets onder normaal.

Op dinsdag 27 maart sloeg de stemming in de markt weer om. Minister Wiebes informeerde de kamer op donderdag 29 maart over zijn besluit betreffende vermindering van de Groningse gasproductie. Dat die drastisch omlaag gaat is al duidelijk, op wat voor termijn nog niet en dat gaf de nodige onrust en prijsbewegingen.

De elektraprijzen stegen door hogere grondstofprijzen, vooral de prijs van CO2-rechten zette de stijgende lijn voort. De APX-prijzen daalden licht door milder weer en meer wind. Onbalans was in de eerste helft van week 13 af en toe hoog door beperkte grenscapaciteit voor import uit Duitsland, België en Noorwegen (onderhoud NorNed-kabel).

Prijsontwikkeling in de afgelopen weken:

Gas in eurocent/m3
TTF daggas
21 mrt: 20,60
28 mrt: 18,20

TTF mei 18
21 mrt: 18,00
28 mrt: 17,95

TTF jaar 2019
21 mrt: 16,75
28 mrt: 17,05

Elektra in euro/MWh
OTC base mei 18
21 mrt: 40,65
28 mrt: 40,85

OTC peak 19
21 mrt: 46,20
28 mrt: 46,90

OTC base 19
21 mrt: 39,35
28 mrt: 40,30

Korte termijn
De TTF-daggasprijs daalde de afgelopen week verder door milder weer en goede gasaanvoer. De daggasprijs is nog steeds hoger dan die van de komende maanden, dus ook de gasopslagen leveren nog steeds. De vulgraad in Nederland is nu nog 7,75% (= 1 miljard m³). De prijs voor de frontmaanden en kwartalen liepen de laatste dagen weer op, in aanloop naar donderdag 29 maart. Dan worden maatregelen en de planning bekend voor de verlaging van de Groningse gasproductie.

De APX-prijzen daalden licht. Er was minder vraag door het mildere weer en het waaide meer. Gemiddeld waren de prijzen nog steeds redelijk hoog met ca. 50 euro/MWh voor peak en 40-45 euro/MWh voor off-peak. Een van de oorzaken was de beperkte importcapaciteit, hierdoor was de onbalans geregeld onrustig met hogere prijzen. Daarnaast zijn er minder centrales beschikbaar door de start van het onderhoudsseizoen (o.a. Enecogen en Eemshaven 30). Door de zomertijd is de avondpiek in de APX een stuk lager en verschoven naar later op de avond.

De WKK-dagsparkspread was rond de 25 euro/MWh en stabieler dan de voorgaande weken, omdat met name de TTF-daggasprijs minder heftig bewoog. De kwartaal-sparkspreads Q4 18 en Q1 19 stegen ca. 1 euro/MWh door de hogere kwartaalprijzen elektra.

Lange termijn
De lange termijnprijzen gas en elektra stegen in week 13. Oorzaak waren de hogere grondstofprijzen en onrust over het komende Groningen besluit. De olieprijs steeg naar 70 dollar/vat; steenkool steeg de laatste dagen weer naar 74,5 dollar/ton en de CO2-prijs was al even boven de 14 euro/ton.

De WKK-sparkspread 2019 handhaafde zich rond de 19 euro/MWh. De clean sparkspread 2019 van gascentrales daalde verder tot onder de 5,5 euro/MWh, de gestegen gas- en CO2-prijs tikken harder aan dan de hogere elektrapeakprijs. Bij kolencentrales was er meer evenwicht tussen de opbrengst en de kostenkant. De darkspread 2019 handhaafde zich rond de 9,5 euro/MWh.

Visie
De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we op onzeker. Kans op daling is het grootst gezien de aangepaste weersvoorspellingen. De overgang naar de gaszomer op 1 april, het lange paasweekeinde en de bekendmaking van de maatregelen en het tijdschema voor de Groningse productiebeperking, kan voor beweeglijke prijzen zorgen.

Voor de APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van dalend naar onzeker. Vooral de windverwachting voor volgende week wisselt sterk. Kans op daling is het grootst, door milder weer. Ook de weekforward wijst in die richting, voor week 14 is deze met ca. 2 euro omlaag naar 41,75 euro/MWh.

Voor de lange termijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar onzeker. Bij gas wordt de prijsbeweging vooral bepaald door de maatregelen die Minister Wiebes bekend gaat maken. Kiest hij voor snelle of geleidelijke afbouw van de Groningse gasproductie en welke aanvullende maatregelen komen er? Bekend is al dat 200 grote industriële afnemers per 2022 overschakelen op hoogcalorisch (importgas) en dat er een nieuwe stikstoffabriek komt voor meer conversiecapaciteit (7 miljard m³/jaar extra). Bij OTC-elektra zorgt de op en neer bewegende steenkoolprijs en de alsmaar stijgende CO2-prijs voor onzekerheid.

Bron: AgroEnergy
Publicatiedatum: