Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"gestopt met groene artisjok om ons te specialiseren in paarse artisjok"

April interessante maand voor Spaanse paarse artisjok

Het Spaanse seizoen van de paarse artisjok bevindt zich momenteel op zijn hoogtepunt. "Tot half februari waren de prijzen voor de paarse artisjok goed met een veel lagere volatiliteit dan die van bladsla, die meer aangetast is door de ongunstige weersomstandigheden", vertelt Josephine Cuadras, manager van Cuadraspania in Almeria.

"Vanaf half februari leveren de groenten veel meer op en passen de prijzen zich aan aan het grote aanbod. Italië is een grote leverancier van paarse artisjok, maar ook een grote consument en daarom merken we meestal tot deze tijd van het jaar weinig van de Italiaanse concurrentie. Rond deze tijd zal Italië echter ook moeten gaan exporteren. De markt is momenteel erg concurrerend, hoewel de vraag ook toeneemt", legt de exporteur uit.


Aangezien de paarse artisjok meer een niche-product is en er daardoor minder spelers op de markt zijn, richten telers in Spanje zich, evenals consumenten, meer op de groene artisjok. Daarom is Cuadraspania gestopt met de teelt van groene artisjok en gaan inzetten op de specialisatie in paarse artisjok. De paarse artisjokken zijn kleiner en minder vlezig dan de groene en Cuadraspania verhandelt ze zowel in bosjes als in bulk.

Frankrijk is de belangrijkste afzetmarkt voor Cuadraspania, hoewel het bedrijf ook exporteert naar het Verenigd Koninkrijk en Nederland, waar de artisjok vooral bestemd is voor de consumptie in restaurants. In het geval van Frankrijk gaat het om een land waar tamelijk veel artisjok geteeld wordt en waar het traditioneel ook aardig veel gegeten wordt, waardoor de concurrentie erg hoog is. "Het gaat om een markt die altijd gaat voor het lokale product wanneer dat beschikbaar is. Dus als de oogst in Frankrijk goed is, dan gaat dat ten koste van onze verkoop," legt Josephine uit.

Dit jaar lijkt het er echter op dat het Franse aanbod laat zal komen vanwege overvloedige regenval in de Provence en Bretagne, de belangrijkste teeltzones van artisjok. "De maand april zal dit jaar interessant zijn voor ons aangezien we dan onze afzet van paarse artisjok in Frankrijk zullen kunnen vergroten".



Met betrekking tot de verwachtingen voor de toekomst denkt Josephine dat de populariteit van artisjok nog zal groeien. "We verwachten dat de consumptie van artisjok in Europa in de loop van de tijd sterk toeneemt. Vanuit het oogpunt van voedingswaarde is het een product met veel kwaliteiten: de artisjok heeft een bloedzuiverende werking en bevat veel voedingsstoffen. Als de consument dat weet, zijn we er zeker van dat de artisjok onmisbaar zou worden op veel plaatsen in Europa. Momenteel merken we dat de consumptie in Nederland en het Verenigd Koninkrijk groeit, hoewel Duitsland geen belangstelling heeft voor ons product. Daar wordt de artisjok traditioneel gezien niet veel geconsumeerd".

Het komende jaar wil het bedrijf gaan beginnen met onderzoek naar het lanceren van twee nieuwe productielijnen van paarse artisjok, een Bio-lijn en een Zero Waste-lijn. Dit zodat de artisjok "behalve een gezond product, ook een duurzaam product zal zijn. Dat is iets wat de grote distributieketens zeer waarderen en consumenten uiteraard ook".

Cuadraspania zal aanwezig zijn als exposant op de volgende Medfel beurs in Perpignan, die gehouden wordt op 24 en 25 april.


Voor meer informatie:
Joséphine Cuadras
Cuadraspania, S.L.
Camino Cuatro Higueras s/n
Barriada de Burjulú
04610 Cuevas del Almanzora (Almería)
T: + 34 950 52 90 43
M: +34 629 111 331
josephine.cuadras@cuadraspania.com
www.cuadraspania.com

Publicatiedatum: