Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk Boekestijn bezocht Jordanië:

“Ze kunnen er werkelijk alles telen”

Tholen - "Het seizoen is er bijna ten einde, maar alles stond er nog goed bij," vertelt Henk Boekestijn van Westlandpeppers. Zondagavond 25 maart 2018 kwam Henk aan in Jordanië om daar de markt en de mogelijkheden voor groententeelt te onderzoeken.



Gedurende de Nederlandse winter is het moeilijk om bepaalde soorten pepers te telen en daarom wijkt Westlandpeppers dan uit naar zuidelijkere landen. Pepers komen dan uit Spanje, Marokko, Israël en in de toekomst misschien ook uit Jordanië. Henk: "Maar voordat het zover is, wilde ik graag zelf eerst een kijkje nemen." Tijdens zijn twee dagen durende oriëntatiebezoek bezocht hij meerdere telers, veredelingsstations en exportbedrijven. Henk: "Ik heb de hele dag rond gekard, handjes geschud en vragen gesteld. Mijn vertaler had ik haast niet nodig, veel mensen spreken Engels."

Vergeleken met Spanje is Jordanië nog een ontwikkelingsland op tuinbouwgebied, maar toch is de tuinbouw er volop in ontwikkeling. Groenten worden er in tunnels geteeld die door de Jordaniërs flexibel ingezet worden. 's Winters breken ze de tunnels namelijk af om ze in de bergen weer op te zetten.



Vooral over het klimaat in Jordanië is Henk erg te spreken. Terwijl het in Israël in maart al te warm wordt, is het klimaat in de Jordaanvallei erg gunstig voor zeer diverse groententeelt. De Jordaanvallei ligt 200 meter onder zeeniveau. Jordaanse telers maken gretig gebruik van het water uit de rivier dat ze via moderne osmose systemen geschikt maken voor groententeelt. Henk: "Ze kunnen er werkelijk alles telen, zelfs met aardbeien en mango's zijn ze bezig."

In een door de Nederlandse overheid gestimuleerd project worden er in een proefkas allerlei proeven gedaan met groententeelt. Henk: "De kas hangt vol met Nederlandse computers. Ook met hydrocultuur wordt getest." Henk zou in de toekomst graag ook een aantal van de specialties van Westlandpeppers in de proefkas willen testen.



Mocht Westlandpeppers besluiten om zaken te gaan doen in Jordanië, dan zal dat niet aan het klimaat en ook niet aan de gunstige arbeidskosten liggen. De oorlog in het aangrenzende buurland Syrië is wel een probleem. Henk: "De grenzen zijn voor een groot deel gesloten en de handel krijgt hierdoor harde klappen. Veel producten komen het land niet meer uit. Alleen via Israël bereiken Jordaanse groenten nog Oost-Europese landen en Rusland."

Voor meer informatie:
Westlandpeppers
www.westlandpeppers.nl
westlandpeppersinfo@gmail.com