Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“De Belg ziet graag lokaal geteelde biokasgroenten op zijn bord”

Tholen - Bio is booming, ook in België. Steeds meer consumenten kopen biologische groenten en fruit. Om deze groeiende markt te voorzien van voldoende aanbod, telen zowel Ecodal als Hamerlinck LV biokasgroenten voor de Belgische markt. Bij Ecodal wordt op 4 hectare "het gehele gamma" aan producten verbouwd, terwijl bij Hamerlinck de focus ligt op de reguliere biokasgroenten zoals tomaten en komkommers. Krist Hamerlinck: "In België zitten eigenlijk alle biokasgroenten in de lift." Hamerlinck levert via aanverwante verkooporganisatie Eco Veg vanaf eind februari biokomkommers uit de kas en vanaf half maart komen daar aubergines, paprika's en tomaten bij.


Alle soorten biogroenten komen voorbij in de verpakkingshal van Eco Veg

Tomaten
Vooral in het biotomatensegment ziet Hamerlinck een groeiende vraag naar specialty tomaten zoals de Coeur de Boeuf en minipruimtomaten. Het zijn echter niet alleen de kleinere, speciale soorten waarnaar de vraag gestegen is. "Ook de romatomaten komen hard opzetten." Met name op het gebied van kleinere tomaten is het moeilijk concurreren met Spanje. Wel is volgens Hamerlinck de kwaliteit van de vers geoogste tomaten in Nederland en België een stuk hoger dan de halfrijpe tomaten die vanuit Spanje geïmporteerd worden.

Lokaal
"In België is er bij de consument een duidelijke voorkeur voor lokale Belgische kasgroenten", weet Hamerlinck. Dit in tegenstelling tot in Nederland waar de consument net zo lief een geïmporteerd Spaans product eet. Hamerlinck teelt in totaal op 28 hectare kasgroenten waarvan 23 hectare verdeeld over Nederland en België en 5 hectare in Mexico. "In Mexico kunnen wij jaarrond telen vanwege het gunstige klimaat."

Om aan de stijgende vraag naar lokale producten in België te kunnen voldoen, is Hamerlinck op zoek naar locaties om uit te breiden. "Ongeveer 80 procent van onze productie in België belandt ook daadwerkelijk bij de Belgische consument op het bord." In Nederland niet, want daar gaat het grootste deel van de productie naar landen als Engeland en ook naar Scandinavië. Hamerlinck is in deze landen dan ook op zoek naar locaties om de productie van biokasgroenten uit te breiden. "Door lokaal biokasgroenten te telen in deze landen, kunnen wij ook daar aan de vraag naar lokale bioproducten voldoen."

Warme en koude teelten

Waar Krist Hamerlinck focust op de teelt van de reguliere warme biokasgroententeelt, teelt Francis Kestemont van Ecodal "het gehele gamma". Dat doet Ecodal op 4 hectare onder de rook van Brussel. Naast een kwekerij is Ecodal vooral ook een verkooporganisatie die naast producten uit de gelijknamige kwekerij ook producten van andere telers verkoopt. Kestemont: "Wij hebben zowel warme teelten zoals tomaten en komkommers als koude teelten waaronder diverse slasoorten zoals kropsla en eikenbladsla. Dat doen wij in verschillende soorten kassen, waaronder in door via buisrails verwarmde kassen als in door hete lucht verwarmde kassen."


Ecodal teelt ook biogroenten in volle grond

Kestemont ziet een verschuiving van warme teelten naar koude teelten. "De goede jaren van biologische vruchtgroenten zijn achter de rug. Er zijn geen tekorten meer door de toegenomen productie in Spanje en Italië en dus hebben de prijzen een flinke tik gehad. Biokasgroententeelt in het zuiden is simpelweg goedkoper door de aanzienlijk lagere stookkosten."

In het algemeen ziet Kestemont minder warme teelten en meer koude teelten in het biokasgroentensegment. Naar aanleiding van enkele tegenvallers in 2017 heeft Ecodal het teeltplan aangepast. "Alleen wanneer wij van afzet verzekerd zijn, telen wij nog vruchtgroenten. Wij telen bijvoorbeeld geen tomaten meer voor de vrije markt. Onze tomatenteelt is dan ook verminderd van 2,2 hectare in 2017 naar 1,2 hectare in 2018."


Een blik in de kas bij Ecodal

Trendgroente
De biokasgroenten die Ecodal verkoopt, gaan in toenemende mate naar de lokale markt. Vooral Brussel is voor Ecodal een goede afzetmarkt, op gepaste afstand gevolgd door Wallonië en Vlaanderen. In de Europese ambtenarenstad kopen steeds meer consumenten biologische groenten. Kestemont: "Onze grootste klanten zijn biosupermarktformules, andere winkels en verwerkers. Een zeer klein deel van onze producten verkopen wij ook 'aan huis' aan de kasgroenten liefhebber om de hoek."

Waar Hamelinck vooral een stijgende vraag ziet naar specialty tomaten, noemt Kestemont de zoete aardappel als een echte trendgroente. Bij Ecodal wordt de zoete aardappel in 2018 op 0,5 hectare geteeld, deels onder glas maar ook in tunnels en in de volle grond. "Het product blijft in alle gevallen hetzelfde, maar door de teelt onder glas rekken we ons oogstseizoen op."

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Ecodal
www.ecodal.eu
francis@ecodal.eu



Eco Veg bvba
www.hamerlincklv.be
krist@ecoveg.be