Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wessel Eriks, Jouw Groenteman

“De fiets is een strategisch voordeel”

Tholen – Midden in Amsterdam, omgeven door prijsvechters maar vlak bij zijn klanten en het Foodcenter, onderneemt Wessel Eriks, Jouw Groenteman. "Door de fiets heb ik een strategisch voordeel", vertelt hij. De hoofdactiviteit van zijn bedrijf is het beleveren van horecagelegenheden in Amsterdam (80 % van de omzet). Daarnaast zet Jouw Groenteman twee maal per week een marktkraam op. "Kwaliteit en flexibiliteit zijn mijn handelsmerken. In Amsterdam zijn al 12 horecaleveranciers actief, dat is al extreem veel. Daarnaast zijn er nog heel veel Turkse handelaren, allemaal prijsvechters. Dus je moet je echt kunnen onderscheiden."



Extreem flexibel
Jouw Groenteman kan de concurrentie aan door de fiets als stadstransportmiddel in te zetten. "Daardoor zijn we extreem flexibel. We zitten nabij het Foodcenter en veel klanten zijn voor een nalevering binnen 2 minuten te bereiken. Een bestelbus is daarvoor veel te kostbaar. Bovendien is er een chronisch tekort aan chauffeurs terwijl er wel mensen zijn die een paar uur per week willen bezorgen op de fiets. Je ziet dat steeds meer opkomen in de stad. Er ontstaan zelfs professionele bezorgkoeriersbedrijfjes die je kunt inhuren als ondernemer." Jouw Groenteman houdt het echter in eigen beheer. Het logistieke park bestaat uit 2 elektrische bakfietsen, 2 elektrische fietsen en een bestelbusje voor het vervoer tussen het Foodcenter en de loods van Jouw Groenteman.
De voorraad in de loods houdt Jouw Groenteman overigens zo klein mogelijk. Wessel: "Ik koop geen hele pallets in, zodat, wanneer de klanten niet tevreden zijn over een bepaalde levering, ik gemakkelijk een alternatief kan zoeken en de voorraad niet hoef af te schrijven of toch moet proberen te verkopen voor een lagere prijs."

Studieobject
Wessel is een jonge ondernemer, 28 jaar. Hij leerde het vak door de jaren heen van zijn werkgever. "Toen ik 15 was, kreeg ik een bijbaantje bij een groenten- en fruithandel. Dat ben ik eigenlijk steeds blijven doen. Tijdens mijn latere studie bedrijfskunde, richtte ik me op het midden- en kleinbedrijf. De groentenhandel waar ik werkte, werd een dankbaar studieobject. We dachten na over hoe we de bedrijfsvoering konden verbeteren en optimaliseren. Ik kwam erachter dat je een veel beter uurloon kon maken wanneer je de handel meer richtte op horecaklanten en minder op consumenten. Na mijn studie heb ik een periode in het buitenland gewoond en eenmaal terug besloot ik een eigen AGF-handel op te zetten. In het begin kon ik gebruik maken van de loods van mijn oude werkgever. Later huurde ik zelf een loods verderop. Weer later kon ik de zaak van mijn voormalig werkgever overnemen en nu zit ik weer in de loods waar ik als 15-jarige begon en heb ook de markthandel van mijn oude werkgever overgenomen. Dat is vaak meer een last dan een lust. Maar ik ben ook een beetje een sociale werkgever. Die markthandel is voor mijn personeel nog steeds belangrijk. Zolang het wat opbrengt, blijven we ermee doorgaan." Met het 'afgeslankte' bedrijf Jouw Groenteman gaat het goed: er is werk voor 4,5 fte.



Concentratie in markthandel
Jouw Groenteman zit midden in de Jordaan waar Wessel zelf ook vandaan komt. "De buurt is de afgelopen 10 jaar sterk veranderd, van een volkse buurt naar een buurt met voornamelijk tweeverdieners. Die doen door de week geen boodschappen meer maar gaan op zaterdag naar de supermarkt om voor de hele week boodschappen te doen of ze kopen het online, net als ik zelf ook vaak genoeg doe. Naar de markt gaan ze ook nog wel op zaterdag omdat ze dat leuk vinden. Vandaar dat we op zaterdag nog op de markt staan met handel en ook op maandag op een wat grotere markt waar voldoende aanloop is. Met het dagelijkse stalletje op de Lindengracht zijn we gestopt, er was te weinig aanloop. Ín een straal van 500 meter bevinden zich 7 supermarkten en bovendien zitten er hier nog 2 groentenwinkels in de buurt."



Groei in horeca
De focus ligt dus op de horeca, wat volgens de berichtgeving een sterke groeimarkt is. Wessel ervaart dat ook. "Ik denk niet dat mensen hier in de buurt vaker uit eten gaan dan vroeger, wel bestellen ze eerder iets. Eerst ging het vooral om Thuisbezorgd.nl maar tegenwoordig zie je ook dat de iets luxere restaurants aan huis bezorgen via Foodora en Deliveroo. Dat soort restaurants zijn eerder klant bij mij. Van een van mijn afnemers weet ik dat ze 40% in omzet zijn gegroeid door zich aan te sluiten bij Foodora. Sushi restaurants hebben ook een impuls aan de horeca gegeven maar die trend heeft zich inmiddels gestabiliseerd. Momenteel komt de groei door toeristen. Amsterdam staat bekend als veilige stad. Hier zijn geen aanslagen geweest en dat maakt dat het aantal toeristen bizar hard stijgt. Daar leef ik ook van. Vanaf Pasen begint het toeristenseizoen weer. Dat betekent voor ons 10-20% meer omzet. Een gunstige ontwikkeling is ook dat er tegenwoordig meestal een goede salade bij een gerecht wordt geserveerd. Vaak kunnen klanten zelfs kiezen uit een aantal verschillende salades. Zelfgemaakte patat is ook een trend, maar niet zozeer handel voor mij omdat restauranthouders daar vaak hun eigen kanalen in hebben. Net als voor asperges.



Asperges niet, avocado's wel
Hoewel ik een scherpe prijs heb en een korte leveringsketen red ik het niet ten opzichte van de busjes van de telers, die twee keer per week uit Limburg komen en direct aan de restaurants leveren. Voor de consumentenmarkt zijn de asperges momenteel veel te duur om een leuke marge te kunnen maken. Vorig jaar kocht ik ze rond deze tijd voor 4 euro de kilo in, nu ligt de prijs op 12 euro. Wat wel goede handel is, zijn de avocado's. Daarin heeft Nederland het voordeel dat alle avocado's via Rotterdam aankomen en de mindere kwaliteit in de vrije handel terecht komen. Alleen in Nederland vind je 3 avocado's voor 1 euro", besluit Wessel.

Voor meer informatie
Jouw Groenteman
Lindengracht 256
Amsterdam
T: 06 53529759
info@jouwgroenteman.nl
www.jouwgroenteman.nl