Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Derks, NBWM:

"Opmerkelijke dollardaling zit AGF-exporteurs dwars"

De geleidelijke daling van de dollar wordt steeds vervelender voor bedrijven die zaken doen over de grens. De belangrijkste oorzaak voor de koersbeweging wijst erop dat er voorlopig geen einde komt aan de glijvlucht van de Amerikaanse munt.
AGF-bedrijven, die zaken doen in dollarlanden, krijgen steeds meer last van de glijvlucht van de Amerikaanse munt, aldus Joost Derks van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij in deze column. Exporteurs, die in dollars factureren, zien de inkomsten door de vertaalslag naar duurdere euro's toenemen. Bedrijven, die euro's in rekening brengen, moeten rekening houden met scherpere concurrentie van branchegenoten die kosten maken in goedkopere dollars. De daling van deze munt is behalve vervelend voor exporteurs vooral heel erg vreemd.
Net zoals veel mensen op zoek gaan naar de spaarrekening met de hoogste rente, zijn grote institutionele partijen geneigd om hun vermogen aan te houden in landen waar ze een relatief hoge rentevergoeding krijgen. Meestal krijgt een munt dan ook een duwtje in de rug wanneer de centrale bank de rente verhoogt. Die regel gaat echter niet meer op voor de dollar.


 
Stijgende rente
De Federal Reserve heeft de rente sinds half december 2015 maar liefst zes keer verhoogd. De Europese Centrale Bank heeft in deze periode de rente ongewijzigd gelaten op 0%. Ondanks dat het renteverschil is opgelopen tot 1,75% in Amerikaans voordeel, slaagt de dollar er niet in om terrein te winnen ten opzichte van de euro.
Voor de verrassende koersrichting van de dollar zijn verschillende verklaringen. In de eerste maanden van 2017 speelde bijvoorbeeld mee dat het politieke risico in Europa naar de achtergrond verdween. Na de verkiezingen in Nederland en Frankrijk nam de vrees voor het uiteenvallen van de eurozone sterk af. De belangrijkste bron van de dollardruk is echter Donald Trump.

Trump duwt de dollar omlaag
Bijna alles wat Trump doet, leidt ertoe dat de munt verder terugvalt. Zijn plannen om de belastingen te verlagen en de (infrastructuur)investeringen op te schroeven, zorgen ervoor dat het begrotingstekort oploopt. Buitenlandse investeerders zullen hierdoor minder snel geneigd zijn om Amerikaanse staatsobligaties te kopen, zodat deze partijen hun vermogen ook niet om hoeven te wisselen naar dollars.
Ook de handelsoorlog met China die Trump nu ontketent, is slecht voor de Amerikaanse munt. China is de grootste koper van staatsobligaties in de Verenigde Staten. Zodra het land daarmee ophoudt, neemt de druk op de dollar weer wat verder toe. Zoals het er nu naar uitziet, loopt het verschil tussen de rente in de Verenigde Staten en Europa in de komende tien tot twaalf maanden op tot 2,5% of meer. Als spaarder zou u bij zo'n verschil wel weten waar u uw geld laat. Maar met Trump in het Witte Huis, lijkt de dollar maar één kant op te kunnen: omlaag.

Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl


Publicatiedatum: