Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roy Michielsen, ERF BV:

"Strokenteelt lijkt gunstig voor meer productiezekerheid"

Tholen - Bij strokenteelt worden verschillende gewassen in naast elkaar gelegen stroken geteeld. Roy Michielsen van ERF BV geeft aan dat de eerste resultaten goed zijn. "Normaal telen we in grote blokken. We zien met ziektegevoelige gewassen, zoals de aardappel, dat de ziekte zich in de strokenteelt minder snel verspreidt. De aanwezigheid van andere gewassen naast de stroken met aardappel zorgt voor extra weerbaarheid", aldus Roy. De gewassen (grasklaver, aardappelen, spinazie, spruiten en wortelen) werden in variabele stroken van 6, 12, 24 en 48 meter breed aangelegd, zo geeft hij aan. "Hierdoor hebben we de afgelopen jaar goed de verschillen kunnen zien. Juist in de grote blokken kon de ziekte zich relatief eenvoudig verspreiden en moesten we sneller branden."
 


Naast het verbeteren van de weerbaarheid van gewassen is het voor ERF BV van belang dat de landbouw ook toegankelijker moet worden voor de inwoners van Almere. "Rond de stad ligt een groot areaal dat bedoeld is voor de landbouw. Sinds 2014 werken we met Flevolandschap samen in het project de Noorder-Eemvallei. In dit project willen we aan de slag met nieuwe teeltsystemen, waarin landbouw en natuur meer worden geïntegreerd. Een van deze nieuwe teeltsystemen is strokenteelt. Strokenteelt is een voorloper van de integratie van landbouw, natuur en de stad om te komen tot robuustere teeltsystemen met een betrokken burger. In 2015 is de eerste praktijkervaring opgedaan met strokenteelt." Het veld met stroken ligt langs de A6. "Hiermee willen we de landbouw meer integreren met de omgeving en de natuur. Ook bevordert het de biodiversiteit. Een win-win-situatie dus."
 


Komt er ook meer arbeid bij strokenteelt kijken? Roy: "Dat viel ons wel mee, uiteraard na een gedegen voorbereiding. Wel is het beregenen van de gewassen op de stroken wat lastiger. We gaan dit jaar door met de proef. In plaats van spruiten hebben we nu gekozen voor bloemkool." ERF BV werkt voor het stokenteeltexperiment samen met Wageningen Universiteit. "De monitoring op het veld wordt gedaan door studenten van de WUR." Hij is hoopvol richting de toekomst. "We hopen over 3/4 jaar te weten of we deze vorm van landbouw op meer plekken gaan aanleggen."
 


ERF BV

ERF BV is tijdelijke exploitant van reservegronden in stedelijke gebieden in Flevoland. "We pachten grond van het rijk tot het moment dat deze grond wordt geleverd voor woningbouw of natuurontwikkeling. Afgelopen jaar heeft ERF circa 200 hectare grond overgedragen voor de ontwikkeling van Almere Oosterwold. We krijgen positieve reacties op onze werkwijze. Veel mensen in dit gebied vinden het mooi dat het biologisch is. Hierdoor kunnen ze de grond eigenlijk meteen voor hun stadslandbouwprojecten gebruiken."
 


ERF BV exploiteert op dit moment op in totaal 1.500 hectare. Dit areaal fluctueert van tijd tot tijd. "Daarop telen we diverse gewassen. Veel gebeurt in eigen beheer en veel in samenwerking met andere partijen. Soms pakken we de teelt bewust samen op. We zijn erg flexibel, onder meer qua invulling van de arbeid. Dit zorgt er ook voor dat we vrij gemakkelijk in arealen qua gewassen kunnen schuiven." Zijn er opvallende verschuivingen geweest de afgelopen tijd? "De pastinaakteelt is van 2 hectare naar 45 hectare toegenomen en de spruiten van 15 naar 80 hectare. Dat zijn wel de opvallendste groeiers. We zijn juist gestopt met pompoenen, graan en maïs."
 
Voor meer informatie:

Roy Michielsen
ERF BV
Bronsweg 22C
8222 RB Lelystad
0320 231017
roy@erfbv.nl

www.erfbv.nl