Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mexicaanse kasgroenten als Canadees product verkocht

Boete Canadese teler voor vals labelen importgroenten

AMCO Produce uit Ontario heeft een boete van €132.300 gekregen omdat het Mexicaanse groenten als Canadees product heeft verkocht. Aanklager Paul Bailey laat weten dat AMCO Produce voor €209.790 aan producten onjuist heeft geëtiketteerd. Het is niet duidelijk hoeveel dit het bedrijf aan inkomsten heeft opgeleverd. 

Tussen 2012 en 2014 heeft het bedrijf opzettelijk buitenlandse AGF, waaronder tomaten en komkommers, als Canadese producten verkocht aan retailers zoals Sobeys. 

De zaak kwam aan het licht toen de Canadian Food Inspection Agency in februari 2013 een routinecontrole uitvoerde in een distributiecentrum in Toronto. "Op een afdeling voor AGF uit Ontario ontdekten inspecteurs paprika's die volgens het etiket uit Ontario afkomstig waren, wat opmerkelijk was gezien het feit dat het pas februari was," liet Bailey in de rechtszaal weten. 

Hij voegde er aan toe dat er in deze periode doorgaans weinig productie van kasgroenten is. Daarnaast verzuimde AMCO te melden dat het paprika's in de winter teelde, hetgeen wel verplicht is. Ook etiketteerde AMCO tomaten die in lokale winkels werden verkocht onterecht als Canadees product. 

AMCO heeft aan een uitgebreid onderzoek mee moeten werken wat inhield dat inspecteurs volledige toegang hadden tot de faciliteiten en boekhouding. Daarnaast moet AMCO tijdens de proeftijd jaarlijks verslag van haar activiteiten uitbrengen aan de Canadian Food Inspection Agency. 


Positie OGVG
De branche-vereniging Ontario Greenhouse Vegetable Growers Association (OGVG) heeft het juridische proces nauwlettend gevolgd. "Vanuit de OGVG keuren we deze acties niet goed. De ernst van de veroordelingen zal worden beoordeeld via ons eigen interne proces en het zou niet juist zijn om verder commentaar over deze kwestie te geven zonder eerst de feiten gedetailleerd te bekijken", is hun eerste reactie. 

Grote zorg
"Het vals etiketteren is een kwestie die van grote zorg is voor telers. We werken er voortdurend aan om onze producten op te laten vallen in de markt en om consumenten bewust te maken van de voordelen van de aankoop van Canadese groenten. Verkeerde etikettering misleidt niet alleen consumenten, maar is ook niet goed voor de reputatie van onze producten en de inspanningen die Ontario-producenten dagelijks verrichten om een superieur product te produceren dat aan de vraag van de consument voldoet", vinden ze. We zullen het in deze zaak gepresenteerde bewijsmateriaal bespreken en alle acties ondernemen die we passend achten om de sector, onze telers en de consumenten te beschermen."
Publicatiedatum: