Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albert-Jan van de Berg, Tuinderij J. vd Berg en Zn

"Teelt op water geen optie voor speciale bladgewassen"

Tholen - Aan de Ridderkerkse Pruimendijk staat het bedrijf van Tuinderij J. v.d. Berg en Zn. Jan en Albert-Jan van de Berg – vader en zoon - telen bladgewassen onder glas. Diverse gewassen wisselen elkaar af in de 4 hectare kas, verdeeld over 3 locaties: van raapstelen tot lollo bionda en van andijvie tot postelein. De producten van de teler vinden hun weg naar de consument via diverse handelsbedrijven in Barendrecht.



Telen op verzoek
"Naar aanleiding van de vraag van de klant maken wij een planning welke gewassen we gaan telen. Door de teelten af te wisselen, houden we ook rekening met de bodemweerbaarheid." Door de jaren heen heeft de familie van den Berg veel ervaring opgebouwd. "We hebben al een heleboel gewassen geteeld. Regelmatig komen er teelten bij en vallen andere teelten af."

Niet alleen staat de kas vol met allerlei gewassen die de klant van hen vraagt, in de zomer vullen ze als partner van Rijk Zwaan 1 à 1,5 hectare met de teelt van hun spinaziezaden. "Zo zijn we een onderdeel van hun vermeerderingsprogramma."

Chinese groenten
De specialistische, kleinere teelten vormen de kracht van de kwekerij uit Ridderkerk. Naast de wat gangbare slasoorten teelt het bedrijf ook Chinese bladgroenten. "We telen op het moment vier soorten. In 2009 begonnen we met choisam. Daarna kwamen kaichoi en nog wat Chinese sla.



Makchoi is de laatste toevoeging aan het assortiment. Deze bladgroente wordt ook wel aspergesla of stengelsla genoemd. "Het liefst hebben de klanten een dikke stengel die ze in plakjes snijden en eten. Het blad kun je ook goed eten."



De teelt van Chinese groenten is volgens Albert-Jan een uitdaging. "De rassen zijn nog niet zo sterk veredeld zijn als West-Europese groenten. Daardoor zijn ze minder bestand tegen de klimaatomstandigheden in Nederland en is er meer risico op ziektes. Als teler moet je er erg alert op zijn. Eerder water geven of juist minder, of een hogere bemesting toepassen waardoor ze sterker worden." Daarnaast is er over deze gewassen niet zoveel bekend. "Qua gewasbeschermingsmiddelen zijn er minder toelatingen, wat het ook best lastig maakt. Wat betreft Chinese groenten moet je het als teler meer zelf uitzoeken", vat Albert-Jan nuchter samen.

Geen teelt op water
De bladgewassen groeien bij Tuinderij van den Berg in de vollegrond. Hij ziet wel dat teelt op water voor kropsla aan populariteit wint. "De klant vindt dat schoner en minder milieubelastend. Wij gaan dan wat minder sla telen en ons meer focussen op de speciale gewassen."



Albert-Jan blijft de gewassen bewust in de vollegrond telen: "Voor ons is telen op water nog geen optie. Voor veel van onze gewassen zijn er nog geen geschikte teeltsystemen. Daarnaast is het zo dat de teelt van bijvoorbeeld postelein en raapstelen kort is. Je zaait het en je oogst het. Als je het op water gaat telen, komt er toch een hoop meer werk bij kijken.

Bovendien, als we ervoor kiezen om te telen op water, beperken we onszelf in de mogelijkheden om teelten af te wisselen. We gaan die industriële kant juist niet op, we zetten meer in op het ambachtelijke telen. Daarbij staan we altijd open voor wensen van klanten die in de zomer of juist in de winter een speciaal product of vergeten groente willen laten telen in Nederland."

Voor meer informatie:
Tuinderij J. vd Berg en Zn
Albert-Jan van den Berg
info@tuinderijberg.nl
www.tuinderijberg.nl