Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fusie Kwekerij De Kabel en Schenkeveld Tomaten:

“We zijn geen hectares aan het tellen”

Tholen - Op 19 maart 2018 kwam het nieuws naar buiten dat Kwekerij De Kabel en Schenkeveld Tomaten per 1 januari 2019 gaan fuseren. Beide bedrijven zetten daarmee een belangrijke stap op weg naar de schaalvergroting die telersvereniging Prominent voorstaat met Prominent 2.0.* Richard Hartensveld, tomatenteler en samen met Joost Barendse eigenaar van De Kabel: "We wilden niet wachten tot het moment waarop stappen maken onvermijdelijk is, maar zelf stappen zetten, anticiperen."



De Kabel werd opgericht in 2007 en teelt inmiddels op 18 hectare trostomaten. Daarmee is De Kabel geen kleine teler. Toch is nu besloten te fuseren. Met de fusie zal de naam De Kabel verdwijnen en opgaan in het 'nieuwe' fusiebedrijf Schenkeveld. Richard: "De Kabel is tien jaar lang als het ware mijn kindje geweest. Schenkeveld bestaat echter al ruim tachtig jaar. De keuze voor de naam Schenkeveld is dus logisch. Sowieso is de naam uiteindelijk voor mij minder belangrijk dan de groei en ontwikkeling van ons bedrijf. De naam kan ik dan ook wel loslaten, ook omdat er aan De Kabel geen lange familietraditie voorafgaat van elkaar opvolgende generaties. Dat maakt het misschien makkelijker."

Samenwerken
Door beide fusiepartners werd al jaren samengewerkt en dus komt de fusie niet helemaal uit de lucht vallen. Richard: "Het is vooral een kwestie van samen wíllen werken. Samenwerken is één van de kernwaarden die we bij De Kabel onderling hebben afgesproken. Samenwerken niet alleen met andere partijen, maar ook als collega's op de werkvloer onderling."

Officieel zal de fusie pas op 1 januari 2019 ingaan, maar ook voor die tijd zal er gewerkt worden aan de samenvoeging. De drie mannen, naast Joost Barendse en Richard Hartensveld ook Richard Schenkeveld, zullen samen de directie gaan voeren over het nieuwe, grotere bedrijf. Richard: "Hoe precies, dat zal de tijd moeten uitwijzen. Joost zal zich op de teelt richten, Richard Schenkeveld op de algemene bedrijfsvoering en ik op verkoop, marketing, aansturing bQurius en mijn bestuurstaken bij Prominent. Door onze al bestaande samenwerking zitten er geen grote verschillen tussen de bedrijven onderling. Er moet dus vooral gefinetuned worden."

Hectares
In totaal gaat Schenkeveld straks, na voltooiing van het nieuwbouwproject van Schenkeveld nabij Schiphol, richting de honderd hectare. Richard: "We zijn niet bezig met groot, maar met goed en met kwaliteit. We zijn geen hectares aan het tellen. Wel is het zo dat we als grotere partij een professionele en toekomstgerichte partner zijn voor klanten, medewerkers en leveranciers." De afzet van de bij Prominent aangesloten telers verloopt via afzetcoöperatie DOOR en daar zal ook na de fusie niets aan veranderen.

Voorbeeld
De vraag is of andere partijen het voorbeeld van de fusie zullen volgen. Richard: "Iedere ondernemer moet zichzelf de vraag stellen waar hij over 5 à 10 jaar wil staan. Wat gaat de markt doen? En welke rol wil je daar als bedrijf in spelen? Het is belangrijk bezig te zijn, erover na te denken in plaats van overvallen te worden door veranderingen en gedwongen worden bepaalde stappen te zetten. Maar uiteindelijk verschilt het per bedrijf en per persoon welke stappen je wilt zetten. Dat kan een fusie zijn, zelfstandig doorontwikkelen, maar ook het inbrengen van je bedrijf bij Prominent kan een optie zijn."

Op termijn is de verwachting van Richard dat er bij Prominent ongeveer nog tien ondernemingen aangesloten zullen zijn. Richard: "Samen kunnen we verder groeien. Ieder voor zich zal het lastig worden om concurrerend te blijven."


Voor meer informatie:
Kwekerij De Kabel
015 380 17 75
info@kwekerijdekabel.nl
www.kwekerijdekabel.nl

Schenkeveld
015 251 2490
info@schenkeveld.co
www.schenkeveld.co