Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Truffels telen in de kas

"Met onze twee hectare zijn we de eerste kwekerij op Sicilië die mycorrhiza zaailingen voor de truffelteelt kweekt. We houden ons bezig met truffelteelt voor commerciële doeleinden, een passie die we hebben opgedaan dankzij onze ervaring in het veld." Dat zeggen Giovanni Merlo en Destrino Giuseppe Papia.


Giovanni Merlo en Destrino Giuseppe Papia

"We richten ons met name op onderzoek dat gericht is op innovatie en op de keuze voor de methodologie voor mycorrhisatie, gericht op de productie van planten met wortels die al zijn gekoloniseerd door truffelsporen. En natuurlijk proberen wij hierbij onze producten voortdurend te verbeteren," zeggen Merlo en Papia die samen met Giuseppina Montalbano eigenaren zijn van het Italiaanse Tartufi Montalbano.



"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels. Met ons bedrijf slagen we erin om ongeveer 200 kilo zwarte truffel per jaar te kweken. Deze worden verkocht in Italië, België en het Verenigd Koninkrijk," zeggen Merlo en Papia.

Het kweken van truffels is een zeer delicate en complexe aangelegenheid die gebaseerd is op het planten van zaailingen in een bodem die geschikt is voor hun ontwikkeling. In 1800 is in Frankrijk begonnen met het kweken van truffels en in de loop der decennia legden talrijke studies de wetenschappelijke en technische basis teelt van de meest gevraagde truffelsoorten.


De kwekerij heeft 10.000 planten, gericht op de teelt van truffel

Op Sicilië zijn drie soorten truffels aanwezig en zijn met name bekend vanwege hun gastronomische en economische kwaliteiten. De eerste soort is de zwarte zomertruffel, die rijpt tussen mei en juli. De tweede soort is de zwarte wintertruffel, die wordt in de herfst of aan het begin van de winter gevonden. De laatste soort is de witte truffel, die in de winterperiode rijpt.

"Het gebruik van zaden en truffels, geoogst op het regionale grondgebied, zijn onontbeerlijke voorwaarden bij de realisatie van planten. De planten worden direct in de kwekerij geproduceerd uit het zaad en in de kas gekweekt. Hiermee kunnen we de productkwaliteit in alle stadia volgen. De truffelplanten worden namelijk geproduceerd in een gecontroleerde omgeving en beschermd tegen vervuilende antagonisten, waardoor een product met hoge kwaliteit en een hoge mate van mycorrhisatie wordt bereikt. De grond die we gebruiken wordt geanalyseerd en vervolgens onderworpen aan een sterilisatieproject. Op deze manier worden de sporen en schimmelsporen die van nature in de grond aanwezig zijn vernietigd zonder daarbij de structuur te vernietigen.

De gemycorritiseerde planten worden gekweekt met zaad en met inheemse truffels om de kiemplasma van de Siciliaanse soort te beschermen en het succes van de plant te garanderen. Hierbij wordt het probleem van het aanpassen van de jonge zaailingen in de eerste fasen van de plant vermeden.

De boomplanten die zijn gekozen in combinatie met de verschillende soorten truffels zijn leccio, roverella en pino. Deze zijn gecombineerd met de meest representatieve truffelsoorten van het grondgebied, de zwarte zomertruffel, melanosporum en de witte truffel.

Contatti:
Azienda Tartufi Montalbano
Post adres:
C/da Cappuccini s.n.c.
92010 - Burgio (AG) - Italy
Tel.: +39 320 6318189
Email: info@tartufimontalbano.com
Sito web: www.tartufimontalbano.com
Publicatiedatum: