Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste 20 ton export naar Europa

Eerste courgettes uit Algerijns aardwarmteproject

De eerste export partij 'Gloria' courgettes uit het aardwarmtecomplex in Touggourt vertrok gisteren uit de haven van Oran met bestemming Europa. Het is een andere variëteit dan wat op de nationale markt afgezet wordt. De kleur is donkergroen en de maten variëren van 18 tot 23 cm. Wat de kwaliteit betreft, is dit product er competitief in de internationale markt vanwege de biologische status. 

Volgens Taha Derbal, algemeen directeur van de National Office of Irrigation and Drainage (ONID), wordt deze eerste partij geëxporteerd naar Spanje, met als eindbestemming het VK. Deze partij is tevens de eerste groente die als pilot geteeld is in het aardwarmtecomplex van ONID in Touggourt in de provincie van Ouargla. Het complex werd door het ONID gebouwd in samenwerking met het Spaanse Alcantara. 

Derbal stelt dat deze investering van 8,5 miljoen euro erg innovatief is. Het complex telt vier grote kassen voor groententeelt, een plantenkwekerij, zadenopslag als wel een verwerkingsstation en een koelhuis. Er zijn 80 mensen in dienst, inclusief 9 ingenieurs van de overheid. Deze mensen zijn opgeleid in Spanje en hebben de leiding over de techniek van het project. Dankzij de toepassing van deze technologie kan er in recordtijd een biologisch gewas worden geteeld zonder verspilling van energie. 

Het complex is het eerste van haar soort in Algerije en benut de warmteproductie van diepe boorgaten voor de landbouwproductie. Dat levert een optimale oogst met hoge toegevoegde waarde. Hierdoor kunnen de optimale teeltcondities voor vroege groenten gerealiseerd worden. "Het complex telt 4 kassen van 10 hectare elk. Hun resultaat zal de aanleg van nog eens 40 hectare financieren, waarmee het totaal aantal kassen zal stijgen naar 16," zegt Derbal. De courgettes zullen gevolgd worden door chilipeper, paprika en cherrytomaten. Tevens vindt er onderzoek plaats naar de optimale teeltomstandigheden van diverse fruitsoorten, zoals watermeloenen en meloenen. Maar de prioriteit ligt bij de groenten, omdat men deze techniek al meester is. 

De hele ervaring heeft de belangstelling gewekt van veel private investeerders. Een partij uit de Oued-Souf regio is in overleg gegaan met Tunesische investeerders om een gelijksoortig project te starten in El-Oued. "Alcantara, de Spaanse partner van ONID, is bezig een project te lanceren in Adrar, samen met een Algerijnse partij. Hier wordt eveneens aardwarmte energie gebruikt, ditmaal voor de teelt van katoen," zegt hij.

Derbal licht toe dat het rendement van aardwarmte met name voelbaar is tijdens het winterseizoen, wanneer de temperatuur aanzienlijk daalt. Het complex heeft ook een afdeling voor waterdemineralisatie, waardoor zout water gekoeld en verzacht kan worden. Gefinancierd door de National Bank for Rural Development (Badr), beheert dit complex allerlei soorten technologie, dat toestaat temperatuur, irrigatie en lichtintensiteit op afstand te beheren. 

Verder zijn de teelt en verwerking in hoge mate geautomatiseerd. "Het station is uitgerust met een lijn voor ontvangst, wassing en transport, waarbij de operatie het product in staat stelt te voldoen aan de hoge Europese kwaliteitseisen," zegt het hoofd van het station. De techniek verbetert de smaak en de kwaliteit van het product en de verwarming en aangepaste fertigatie verlagen het risico op besmettingen met aarde of watergedragen besmettingsbronnen. De beperkte toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en fytosanitaire producten leveren het product eveneens een biologische status. 

Dit landbouwcomplex geeft de nationale landbouw een nieuwe dimensie, maar kenmerkt ook een sociale impact in het zuiden van het land door de creatie van een honderdtal onmiddellijke vacatures naast een veelheid van indirecte werkgelegenheid en seizoenswerk, waarin de werving van vrouwelijk personeel een voorkeur zal genieten. Het doel hiervan is de plattelandsbevolking vast te houden en de uittocht uit het agrarische buitengebied tegen te gaan. Het innovatie complex bedekt een areaal van in totaal 250 hectare, waarvan 40 hectare onder glas met hydrocultuur voor de teelt van vroege groentengewassen. 

De aanvullende 12 kassen zullen in drie fasen gebouwd worden, met vier kassen per 10 hectare. De aanvoer van heet water (50 tot 80 graden) met een zoutgehalte van 2,5 tot 3,5 gram per liter, komt vanuit de Ablien bronnen in de regio. Vertegenwoordigers van het Spaanse Alcantara lijken erg tevreden met het de prestaties die in samenwerking met ONID geleverd zijn. Volgens Vicente Alcover waren de werkomstandigheden erg gunstig. "Aan de ene kant is het personeel erg toegewijd en serieus gebleken en andere kant hebben we een productkwaliteit die zich kan meten met de besten," aldus Alcover, het commitment van zijn bedrijf aan verdere uitbreiding van de diversiteit van de teelt van het complex onderstrepend.