Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Industriële gigant in het hart van het Franse buitengebied

Zadensector voor agro-ecologische transitie

Dankzij een gestage toename van banen en investeringen leveren zaadbedrijven een boost aan de lokale economie in 62 departementen in Frankrijk. Tegelijkertijd ondersteunden ze de ecologische transitie in de landbouw. 

Veel kapitalistische bedrijven van alle formaten (coöperaties, familiebedrijven en beursgenoteerde bedrijven) hebben een opmerkelijke industriële basis. De industriële kennis, gecombineerd met aanhoudende investeringen in onderzoek, stellen Frankrijk in staat om de positie als 's werelds leidende exporteur van zaden en Europa's grootste producent te handhaven. De bijdrage van de sector aan de landbouwhandel bereikte een nieuwe hoogte in 2016 met een totaal van 951 miljoen euro en 47 procent van het totaal. 

Het onderzoek van de Franse Unie van Zaadbedrijven (UFS) naar de industriële prestaties van zaadbedrijven toont aan dat de werkgelegenheid in de sector met meer dan 4 procent is toegenomen tussen 2014 en 2017. De stijging wordt verwacht verder aan te houden met nog eens 3 procent tot 2022. De investeringen waren erg hoog tussen 2010 en 2015 en daalden in vergelijk de afgelopen drie jaren iets, maar blijven sterk ondersteunend aan een sector die jaarlijks een omzetgroei realiseert van 2,2 procent. 

De bedrijven tonen zorg voor het welzijn van werknemers door de ergonomie van werkplaatsen te verbeteren en personeel te beschermen tegen blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen, evenals verbetering aan de hoeveelheid en de richting van geluidsoverlast. Vanuit een milieuoogpunt heeft 60 procent van de bedrijven zich verbonden aan doelstellingen om de energie-efficiënte te verbeteren, evenals het opnemen van groene energie.

De leden van de UFS willen onderdeel zijn van de ecologische transitie in de landbouw en variëteiten ontwikkelen die tolerant zijn voor plagen zoals virussen en schimmels, het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen minder noodzakelijk maken, of variëteiten die weerstand hebben tegen een veranderend klimaat. Andere speerpunten, die tractie leveren zoals biocontrole of bio-stimulanten kunnen met zaden geassocieerd worden, met name door het aanbrengen van een coating. 

Deze alternatieven zullen, wanneer ze eenmaal effectief zijn en beschikbaar, hun effect hebben op de productie van zaden. Ook de toekomst van de fabrieken zal erdoor veranderen. Toegang tot productiefactoren zoals water en het verantwoorde gebruik daarvan zal essentieel blijven. De agro-ecologische transitie zou gerealiseerd moeten worden door een gecombineerde benadering waarin alle oplossingen toegepast worden, inclusief agronomische en digitale. Dit is het fundamentele principe van de 'pragmatische oplossing overeenkomst' waaraan het UFS bijdraagt, alsmede 35 partners.

Voor meer informatie:

Union Française des Semenciers