UitbreidingBinnen een paar weken zal de oogst in volle gang zijn en aanhouden tot november. Volgende week worden de eerste aardbeien in de markt verwacht. "Het tomatenseizoen is hier jaarrond. Aanvullend op 9,6 hectare conventionele tomaten hebben we ook 2,2 hectare met kunstmatige belichting waar we de Brioso variëteit telen in de wintermaanden," zegt Wolfgang Steiner.
Om aan de grote vraag naar lokale producten te kunnen doen heeft de familie sinds 2014 haar areaal gestaag uitgebreid. Volgend jaar wordt een nieuwe uitbreiding van 6 hectare gepland, bestemd voor uitsluitend biologische teelt. Dit areaal is momenteel in overgangsfase en de bouw zal voltooid zijn in december. Daarna volgt het aanplanten en de eerste oogst van regionale biologische tomaten, paprika's en komkommers zal begin april 2019 plaatsvinden.
Kwaliteit & Traceability De verdere ontwikkeling van de groentetuin wordt niet alleen weerspiegeld in de uitbreiding van het areaal, maar ook in de kwaliteitsgarantie. Steiner: "Onze focus ligt heel duidelijk bij de productkwaliteit en daarom concentreren we ons op smaak in plaats van de aantallen. Als gevolg hebben we de afgelopen twee jaar ook de variëteit Strabena geteeld, waar we de exclusieve gelicensieerde partner voor zijn in Duitsland. Deze middelgrote pruimtomaat is enkel verkrijgbaar in Beieren en ligt sinds dit jaar ook in Penny supermarkten. We zijn twee jaar geleden met een klein areaal begonnen, maar nu hebben we meer dan twee hectare, vanwege de toenemende vraag."
Omdat hedendaagse klanten veel waarde hechten aan transparantie in de waardeketen en met name in de teelt, verwelkomt de familie Steiner bezoekers. "Van augustus tot november bieden we rondleidingen aan in de tuin. We rijden de mensen rond met een elektrische bus terwijl ze geïnformeerd worden over ons teeltproces. Aan het einde krijgen de mensen een groentemand als cadeau." Deze complete transparantie is tegenwoordig belangrijker dan ooit, volgens Steiner jr. "Onze kracht licht in transparante duurzaamheid en het consequent leveren van hoog kwalitatieve producten.
Verse tomaten in de kas in Opper-BeierenFamiliebedrijfHet idee van duurzame regionale groenteteelt werd in 2014 geïmplementeerd in Kirchweidach in Opper Beieren op 11,4 hectare onder glas. Sindsdien heeft het bedrijf in familie-eigendom tomaten, paprika en aardbeien geteeld met aardwarmte-energie en zonne-energie, zonder fossiele brandstoffen. Het hoge aantal zonne-uren in de Chiemgau en de unieke nabijheid van een lokale aardwarmte-energiecentrale, evenals de vele jaren van deze telersfamilie zijn de peilers voor een succesvolle teelt. Onder het merk 'Rewe Regional' worden de producten verkocht in de Beierse winkels van Rewe en van Penny.