Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maart roert zijn staart: kou komt terug

Begin week 12 komt de kou tijdelijk terug en dat maakte de gashandelaren flink zenuwachtig. Er zit nog maar weinig gas in de Europese opslagen en dat wordt nu opgespaard voor de verwachte hogere vraag.

Hierdoor steeg de TTF daggasprijs en die voor volgende week (de zogenaamde WDNW = Working Days Next Week) weer flink. TTF daggas voor dinsdag 13 maart was 26,7 ect/m3. Daarna zakte het alweer een beetje terug, maar de kortetermijnprijzen van gas blijven hoog. Ook voor april en de zomer door de verwachte extra vraag voor bijvullen van de voorraden. De kortere termijn elektraprijzen stegen door het sentiment op de gasmarkt.

Bij lange termijn elektra zorgden een dalende steenkoolprijs en een stijgende CO2-prijs voor een wankel evenwicht. De prijs voor CO2-emissierechten zit de laatste weken in een stijgende lijn. Oorzaken zijn speculatie op aanpassing van het EU-handelssysteem voor emissierechten in de nabije toekomst (verlagen van het handelsvolume) en extra vraag van partijen die nog CO2-rechten tekort komen.

De APX-prijzen lieten een wisselend beeld zien. Op dinsdag 13 maart riep Tennet voor het eerst dit jaar noodvermogen (opregelen) af. Er was tekort door hoge Britse vraag, een uitgevallen kolencentrale, minder wind dan verwacht en importbeperkingen (België -> Nederland).

 

Korte termijn
Ondanks het milde weer in week 11 steeg de daggasprijs weer ruim boven de 20 ect/m3. Een nieuw koudegolfje begin week 12 zorgt wederom voor veel onrust. De gasopslagen zitten op hun laagste niveau sinds april 2013. In Engeland zit nu nog 270 miljoen m3 en in Nederland 1,8 miljard m3 (vulgraad 13%). Exploitanten van de opslagen sparen hun voorraden, waardoor er meer geïmporteerd moet worden. Het lage voorraadniveau houdt ook druk op de prijzen voor de zomerkwartalen.

De APX-prijzen wisselden van dag tot dag door wisselende wind en centrale-onderhoud. Op dinsdag 13 maart waren ze het hoogst, gemiddeld 77,5 euro/MWh in peak, door lagere productie (centrale-onderhoud en weinig wind) en beperkte importcapaciteit. Onverwachte uitval van centrales (Swentibold en Eemshaven) zorgde voor hoge onbalansprijzen (380 euro/MWh) en Tennet moest noodvermogen afroepen om de balans terug te krijgen in het net.

Onbalans was de afgelopen week geregeld onrustig door het weerbeeld (weinig wind, wisselende bewolking).

De WKK dagsparkspread volgde de APX en wisselde met de dag tussen de 17 en 36 euro/MWh. De kwartaalsparkspreads Q4 18 en Q1 19 zitten weer een beetje in de lift op respectievelijk 23,5 en 22 euro/MWh door de hogere OTC-kwartaalprijzen.

Lange termijn
De langetermijnprijzen van gas bleven behoorlijk stabiel. Ook in de olieprijs en de euro/dollarkoers zat weinig beweging. De OTC-elektraprijzen bewogen wat meer. Steenkool werd ruim 3 dollar goedkoper, maar de CO2-prijs steeg juist verder naar 11,5 euro/ton.

De WKK sparkspread 2019 bewoog rond de 19 euro/MWh. Clean sparkspread van gascentrales rond de 6,5 euro/MWh. Goedkopere steenkool zorgde voor een hogere darkspread, die steeg boven de 9 euro/MWh.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigt volgens AgroEnergy van stabiel naar onzeker. Eind week 11/begin week 12 zorgen een paar koude dagen voor grote kans op stijging. Zoals het er nu naar uitziet blijft het maar een paar dagen koud. Als dat zo is, zullen de prijzen zich daarna naar beneden herstellen (net als eerder in week 10 gebeurde).

Voor de APX- en onbalansprijzen wijzigt AgroEnergy de marktverwachting van stabiel naar stijgend. De koude nachten zullen voor extra vraag zorgen begin week 12. Daarnaast zorgen hogere gasprijzen en minder wind voor extra opwaartse prijsdruk. De forward voor week 12 is ook hoog: 58 euro/MWh (week 11 was 40 euro/MWh).

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaaft AgroEnergy de marktverwachting op stabiel. De olieprijs beweegt tussen 64 en 65 dollar/vat; steenkool daalde naar 75-76 dollar/ton en CO2 steeg naar 11-11,5 euro/ton.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl
Publicatiedatum: