Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ben Bolleboom uit Nootdorp:

“Nieuwkomer is kwalitatief mooi ras”

Vorig jaar stond 24-256 RZ nog in proef op het bedrijf van Ben Bolleboom
in Nootdorp. Nu volgt het Laureen RZ op als hoofdras in de tweede teelt. De teler gaat de nieuwkomer rond 15 april planten op 4 hectare, plantdichtheid 1,5 planten/m². "Een goed ras voor iedereen die kiest voor stuks, weinig arbeid en kwaliteit."


Familiebedrijf Bolleboom wordt gerund door Ben, Chris jr. (foto) en vader Bolleboom.

"Vanwaar de overstap naar 24-256 RZ? Opvallendste punten voor ons zijn de kwaliteit en het arbeidsgemak van deze nieuwkomer. Het gewas is meer open dan bij Laureen en de ranken blijven wat korter. Dat scheelt aanzienlijk in het gewaswerk. En toen we vorig jaar de vruchten van 24-256 RZ zagen, waren we ook om. Wij vinden ze net iets mooier van kleur en vorm. De komkommers hebben een mooie rib en zijn goed gevuld. De kwaliteit is heel constant. Het vruchtgewicht is nagenoeg gelijk aan dat van Laureen. Met 24-256 RZ zul je geen zware vruchten snijden, maar met mooie 35-ers van de ranken zijn we heel tevreden."

Rustige stamgroei
"Qua teelt hebben we vorig jaar geen gekke dingen meegemaakt. 24-256 RZ is een redelijk makkelijk ras. Wel merkten we dat de worteldruk behoorlijk hoog was en daarom is het belangrijk om de mat-EC op peil te houden. Wij hanteerden een waarde van 3,5. Verder denk ik erover om ons dunbeleid aan te passen. Normaal laten we de eerste vrucht in het 5e oksel staan en oogsten vervolgens per blad een komkommer tot en met het 18e blad. Aangezien 24-256 RZ wat trager groeit op de stam en relatief kleine vruchtjes aanmaakt, wil ik na de eerste 4 vruchten (dus van blad 5 tot 8) een vruchtje weghalen. Op die manier hoop ik dat ze wat vlotter afrijpen."

Hoge stuksproductie
"De rustige groei van de stam resulteerde in een probleemloze overgang naar de ranken. Hij hield ook de hele periode zijn bloemen en vruchten goed vast. De stuksproductie was dan ook hoog. Gewoon een prettig ras om te telen. Misschien dat we 24-256 RZ ook wel in de derde teelt gaan gebruiken, maar dat weet ik nog niet zeker. Hangt een beetje van het vruchtgewicht af."


Voor meer informatie:
Rijk Zwaan
info@rijkzwaan.com
www.rijkzwaan.com
Publicatiedatum: