Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Christian Befve & Co
"We hebben niet genoeg groene asperges voor Pasen"
Christian Bevfe & Co is verantwoordelijk voor de technische ondersteuning van 30% van de wereldwijde aspergeproductie. Een week geleden is het bedrijf begonnen aan het steken van de eerste groene kasasperges. Christian Befve: "De oogst in Zuid- Frankrijk is begonnen. Momenteel werken we met het ras Darlise, een vroeg en smakelijk ras voor het luxe marktsegment. We telen dit ras al drie jaar onder glas."
Een video van de oogst. De kassen zijn uitgerust met zonnepanelen.
Christian: "Het is een ongebruikelijk seizoen omdat we begonnen zijn met veel kou waardoor de asperges nauwelijks groeiden. Het vergt ook wat technologie om de kou te bestrijden. Men moet ofwel glazen kassen hebben of plastic tunnels om mooie asperges in goede maten te kunnen telen."
Er is wereldwijd een tekort aan asperges: "Dit jaar zullen we niet voldoende asperges hebben om aan de grote vraag rondom Pasen te kunnen voldoen. Het wereldwijde asperge-areaal telt 220.000 hectare. Om aan de vraag tegemoet te kunnen komen, zou dit 270.000 hectare moeten zijn. De oogst is langzaam op gang gekomen vanwege de kou en er zullen nog 10 tot 15 koudere dagen volgen. In Spanje hebben stormen de volumes nog verder doen dalen en wij hebben geen asperges op deze markt. Momenteel bedraagt de prijs van een kilo asperges €10 en dat is erg hoog."
"In veel landen zal de consumptie van witte asperges stagneren omdat jongere generaties onbekend zijn met dit product of het schillen ervan teveel moeite vinden. Daarnaast biedt een witte asperge op een wit bord een wat troosteloze aanblik. Alleen in Duitsland neemt de productie van de witte asperge toe. 30% van de witte asperges in Duitsland wordt door telers geschild en al rechtstreeks aan de consument verkocht. Op deze manier wordt tegemoet gekomen aan de consumentenvraag. De vraag naar groene asperges stijgt daarentegen. Deze hoeven niet te worden geschild en zien er mooi uit op het bord. Jonge consumenten geven daarom de voorkeur aan groene asperges," Volgens Christian neemt de consumptie van asperges op de Europese markt over het geheel genomen toe.
Christian benadrukt dat witte en groene asperges twee totaal verschillende producten zijn qua smaak, uiterlijk en consumptie. "Sommige consumenten geven de voorkeur aan groene en anderen aan witte asperges. Het is onze taak om ze beide aan te bieden."
Een video van het steken van groene asperges in Lebourgs in Cestas met mulch. De mulch bevordert de groei en beschermt de scheuten tegen slechte weersomstandigheden. De Engel oogstmachines tillen de mulch op wanneer de asperges gereed zijn om gestoken te worden. Het gaat om de aspergerassen Cygnus en Terralim.