Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
RHP

Functie en effect van magnesium in de teelt

Een plant heeft magnesium (Mg) nodig voor mooie groene bladeren. Het voedingselement is ook noodzakelijk voor een goede werking van het enzym in de plant dat eiwitten aanmaakt. In 'Focus op voedingselementen' van februari 2018 vertelt RHP over de ins en outs van magnesium.

Wat is de functie van magnesium?
Magnesium wordt door de plantenwortels opgenomen als magnesium-ion (Mg2+). Magnesium is mobiel in de plant. Magnesium is een belangrijke bouwsteen van de groene bladkleurstof van planten (het chlorofyl). Deze bevindt zich in de bladgroenkorrels, de zogeheten chloroplasten. Magnesium is ook onmisbaar voor het enzym in de plant dat ervoor zorgt dat eiwitten gevormd kunnen worden uit aminozuren. In de droge stof varieert het gehalte aan magnesium van 0,1 tot 3 procent.



In welke vormen komt magnesium voor?
De meeste potgrond meststoffen bevatten een kleine hoeveelheid magnesium. Net als calcium en de andere kationen wordt ook magnesium gebonden aan het adsorptiecomplex. De mate waarin dit met magnesium gebeurt, is beduidend minder dan bij calcium. In potgrond wordt het niveau oplosbaar magnesium bepaald door de hoeveelheid gedoseerde meststoffen. De levering van magnesium is voornamelijk afkomstig van de kalk als deze magnesium bevat. In onbewerkt kokosgruis wordt magnesium naast calcium geadsorbeerd, waardoor deze zonder verdere bijbemesting slecht beschikbaar zijn voor de plant. Kokosproducten (grondstoffen) onder het RHP-keurmerk moeten worden bewerkt om een goede voedingsbalans te krijgen.

Wat is het effect van magnesium?
In het verleden trad in teelten regelmatig magnesiumgebrek op. Vooral tomaten die in de vollegrond werden geteeld, hadden er last van. Door een tekort aan magnesium kleurt het blad tussen de nerven (door afbraak van bladgroen) geelgroen tot geel, terwijl de nerven zelf groen blijven. Dit verschijnsel heet chlorose en komt bij een magnesiumgebrek vooral tot uiting in het oudste blad. Een magnesiumtekort uit zich bij monocotylen in een vlekkerig uiterlijk (tijgering). De opname van magnesium wordt belemmerd door een lage temperatuur van het groeimedium en door een hoge kaliumconcentratie. Magnesiumovermaat uit zich als zoutschade. Dit komt weinig voor.


Magnesiumgebrek bij tomaat en Cordyline

Wat is de RHP-normering voor magnesium?
Magnesium zit in de meeste potgrond meststoffen, maar is voornamelijk afkomstig van de kalk als deze magnesium bevat. RHP-gecertificeerde producten worden voor toepassing in een substraat gecontroleerd op onder andere het magnesiumgehalte. Kalk is een delfstof; dit wordt ook gecontroleerd op verontreiniging met o.a. sporenelementen. Voor substraten met het RHP Horticulture-keurmerk bepalen substraatproducent en kweker samen wat het magnesiumgehalte moet zijn, passend bij de teelt.


Voor meer informatie:
RHP
Galgeweg 38
2691 MG 's-Gravenzande
T: +31 (0)174 62 03 60
F: +31 (0)174 64 04 13
www.rhp.nl
Publicatiedatum: