Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kassen in Kazachstan telen groenten en fruit voor Siberië

Een kassencomplex in Topar, Kazachstan werd recent gerenoveerd door de nieuwe eigenaren. Nu teelt het niet alleen verse groenten en fruit voor Kazachstan, maar ook voor steden in Siberië. Soultan Moursalimov, directeur van LLP Greenhouses of Topar werd geïnterviewd door Kapital.kz over de winstgevendheid van het telen van groenten voor de export in Kazachstan.

Renovatie
Het renovatieproject begon in 2011 met de reparative van alle oude blokken. Op een areaal van 14 hectare werd het glas vervangen en alle technologie werd vernieuwd. Ook stapte men over van aarde op substraatteelt. Tegelijkertijd werd er druppelirrigatie aangelegd. Tot die tijd werd bewatering handmatig gedaan met slangen.

In het eerste seizoen teelde men 6,5 hectare komkommers, 5 hectare tomaten, 1 hectare paprika's en 1 hectare groenten zoals diverse slasoorten, dille, peterselie enz. In 2014 opende het bedrijf nog eens 8 hectare kassen, bestemd voor komkommerteelt. Daar zijn eveneens 0,6 hectare paprika aangeplant en 0,4 hectare is besteed aan citroenteelt, met een oogst van 40 ton per jaar. Het totale areaal van het kassencomplex bedraagt nu 20 hectare en er zijn 250 mensen in dienst. 

Energietekort
De nieuwe kassen met belichting hebben het mogelijk gemaakt om jaarrond te telen. In januari 2016 werd er 30 ton groenten geoogst, in vergelijking met 40 ton in de eerste maand van 2017. Dit jaar was de oogst in januari een record van 85 ton.

"Ons teeltplan voor dit jaar richt zich op 4,5 duizend ton, terwijl we in 2017 4,2 duizend ton geoogst hebben," zegt Soultan Moursalimov. "We zouden onze opbrengst nog verder kunnen verhogen door de volle capaciteit van de belichting te gebruiken. Nu passen we dit slechts gedeeltelijk toe en werken de lampen op 30 procent van hun capaciteit. De reden is een tekort aan elektrische energie. Wanneer we dat oplossen, zouden we onze oogst met 50 procent kunnen verhogen naar 6,5 duizend ton per jaar."

In 2014 werden de kosten geraamd voor het aanleggen van 3km electrische bedrading en een substation: 1,87 miljoen euro. Er is een kans dat in deze zomer de leidingen worden aangelegd en dat de kassen volgend jaar met volle belichting werken. 

China wegdrukken uit Siberië
Een toename van de oogst van komkommers, tomaten en paprika's zou niet alleen de regio zelf voorzien van voldoende product, maar ook de export doen verhogen. Op dit moment wordt ongeveer 20 procent van de oogst van kassen in Topar naar ketens in Siberië verkocht. De consumenten wonen vooral in de steden van Omsk, Tomsk, Krasnoyarsk, Kemerovo en anderen.

Momenteel consumeren deze regio's voornamelijk importgroenten uit China. Met de aankomende teelt uit lokale kassen, worden de transporttijden korter, waardoor de producten verser in de winkels aankomen. 

Biologische gewasbescherming
De kassen in Topar waren oorspronkelijk bedoeld voor biologische teelt. In het lab van het bedrijf worden gunstige insecten gekweekt om diverse plagen zoals luizen en witte vlieg te bestrijden. Er worden tevens hommels geimporteerd uit Israel en Europa. Zij worden onder andere ingezet in de citroenteelt. 

Citroenen en exotisch fruit
"Oorspronkelijk warden de jonge planten gekocht in Oezbekistan, Moskou en Ust-Kamenogorsk", zegt landbouwkundige Elena Zhurableva ten aanzien van de citroenteelt. "Zij warden geplant in 2000 en gaven in 2004 hun eerste oogst. De keuze van variëteiten bleek erg succesvol. 

Meyer en Yubileinyj citroenen zijn sappiger en smaakvoller dan de geimporteerde citroenen. Bovendien is hun schil erg dun."

Er is eveneens een klein deel van de kassen waar andere exotische bomen groeien: mandarijnen, grapefruits en kokosnoten. Op deze manier ervaren bezoekers iets van een oase-achtige atmosfeer, zelfs midden in een koude Siberische winter.