Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een kas vol algen

Tholen - In de Oostenrijkse gemeente Bruck an der Leitha heeft Ecoduna een nieuwe kas gebouwd met daarin een bijzondere teelt: algen. De kas is onlangs in productie gegaan. De algen worden gekweekt voor de cosmetische en farmaceutische industrie waar ze worden verwerkt in gezondheidstabletten en -poeders.



Jan Jansen van Greenhouse Industry Consultancy begeleidde Ecoduna op het gebied van kas, schermen en verwarming. "Een jaar of vijf terug startte Ecoduma met een proefkas van een paar honderd vierkante meter", vertelt Jan. "Naar aanleiding daarvan werd besloten om de productie van algen grootschaliger aan te pakken."



De kas is 1 hectare groot en heeft een oppervlakte van 165 bij 64 meter en een hoogte van 8 meter. In de kas staan 6 meter hoge glazen buizen met een diameter van 10 centimeter in rijen opgesteld.

Ingenieuze teelt
De schermen, de verwarming en de installatie van de kas noemt Jan vrij eenvoudig. "De installatie waarin de algen worden geteeld, is daarentegen een heel ingewikkeld en ingenieus systeem. Er wordt algenkweek ingestopt, CO2 bij gedaan en zuurstof en gassen worden eruit gehaald."

Combinatie met glasgroenten
Of we deze teelt ook bij glasgroentetelers terug gaan zien, daar is Jan niet zo zeker van. "Het is een heel specifieke teelt die veel aandacht vereist. Dat ga je niet zomaar ergens bijdoen." Jan vertelt van een Nederlandse teler die proeven heeft gedaan met horizontale buizen onder zijn tomatenteelt. "Volgens Ecoduna hebben de algen juist zoveel mogelijk licht nodig, dan is zo'n combinatie geen goed idee. "

Voor meer informatie:
Jansen GIC
+31 (0)6 248 390 88
janjansen.gic@ziggo.nl
www.jansengic.nl