Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
9e PlantgezondheidEvent

Groene middelen en de veranderende medicijnkast

Tholen - Harde wind en regen joegen de bezoekers naar binnen bij de negende editie van het PlantgezondheidEvent bij Wageningen UR in Bleiswijk.


De zaal stroomde vol met telers, adviseurs en toeleveranciers. Na een fijne kop koffie trapte Caroline van der Salm van Wageningen UR het plenaire gedeelte af.


Caroline van der Salm benoemde de noodzaak van het nieuwe stelsel van Plantgezondheid. "Preventie wordt steeds belangrijker. We kunnen niet meer wachten tot het probleem zich aandient."

Tweede spreker was Sjaak van der Tak die de aanwezigen achter de oren deed krabben door met een pak melk op het podium te komen. De crux kwam aan het einde van zijn betoog: "Straks mag je er je mesje niet meer in schoonmaken," doelend op de aankomende wetswijziging. "Hoewel je daarmee alle biociden verwijdert. Dan denk ik: zijn ze bij het ministerie nu bezig om dossiers te maken of zijn ze bezig in het belang van de ondernemer?"


LTO-bestuurder Sjaak van der Tak.

Desondanks was de LTO-bestuurder positief over de nieuwe minister van Landbouw. "Gisteren is er in de Tweede Kamer een voorzichtig begin gemaakt met het debat over gewasbescherming. We hebben een minister die voor ons in wil staan en daar ben ik blij om."

In zijn speech refereerde Sjaak aan het keurmerk 'On the way to planet proof' dat vorige week door de diverse retailers geïntroduceerd werd. Hij vindt dat de retail zich te veel laat leiden door emotie en door milieuorganisaties. Tegen die laatste groep: "Jullie onderzoeken deugen in de basis niet". Hoe het dan wel moet? "Ik ben ervan overtuigd dat we als glastuinbouw al heel goed bezig zijn. Ik voorspel dat we over 10 jaar op onze verpakking kunnen zetten dat een product gezond geteeld is met biologische middelen. Dan weet de consument dat het een goed product is."


Helma Verberkt (LTO Glaskracht Nederland) legde de IPM uit.

Sjaak gaf het woord aan Helma Verberkt die de aanwezigen bij praatte over ontwikkelingen en lopende projecten in de fysiologie en genetica.

Keynote speaker van de dag was Martijn Bezemer die als onderzoeker bij NIOO-KNAW alles wist over de functie van het bodemleven. "In een goede bodem krioelt het van het leven. Hoe kunnen we die micro-organismen sturen, zodat het nog meer geschikt wordt voor het doel waarvoor wij ze willen gebruiken?"


In zijn betoog maakte Martijn duidelijk hoe complex het bodemleven is.

Vervolgens ging de groep uiteen voor een rondleiding. Diverse medewerkers van de WUR praatten de deelnemers bij over het werk dat de Wageningen UR doet.




Suzanne Breeuwsma vertelt over een proef met fusarium op tomaten en lysianthus.


Marta Streminska licht een onderzoek toe over bestrijding van overmatige wortelgroei.




Karen Smit gebruikt Lego-steentjes om samen met de luisteraars de ideale volgorde van gewasbeschermingsmiddelen gebruik te bepalen.


Viroloog Ineke Stijger: "Virussen kunnen we niet bestrijden, maar moeten we voorkomen. De vraag waar wij ons mee bezig houden: hoe worden ze verspreid?" Ze wijst op het belang van hygiëne.

Op het event waren diverse telers uit groenten- en sierteelt aanwezig, evenals adviseurs, veredelaars en toeleveranciers.


M.E.C. van Leeuwen (Dummen Orange) en H.J. van Gennip (Floritex)


T.M.H Ottenhof van Tobias Bromelias in gesprek met R. Jong van Corn Bak.


Trudie Coenen van Eurofins Agro en J.J.B. Oussoren van Oussoren trostomaten.



L.J. Bakker (Maatschap Bakker) Met Piet Vlaming van het Clusius College.


R.F. van der Lans (Bayer B.V.) en M.T. Kruisselbrink (Belchim Crop Protection).


E. van der Stok (Grow Group) en J. van Buul van Plantenkwekerij Brabant Plant.


Een gezellig groepje: MF Strijker en FH Carree van De Bolster, Bas van der Wilt van de gelijknamige plantenkwekerij en M. Roos van Green05.


AMW Vermunt van Stichting Control in Food & Flower in gesprek met Caroline van der Salm.

Na een korte pauze gingen diverse workshops van start. Jeannette Vriend, Rogier Doornbos en Daniel Cornelisse verzorgden een workshop over groene middelen. Over de definitie van de term 'groene middelen' bleek nog geen overeenstemming te zijn.


Jeannette Vriend (LTO Glaskracht Nederland)


Rogier Doornbos (ECOstyle)


Daniel Cornelisse (Nufarm)

Een andere workshop ging over de veranderende medicijnkast. De vraag 'wat zijn duurzame oplossingen in de toekomst?' stond centraal. Er zaten veel telers in de zaal.


Jan Bouwman en Geert Plaetinck van Syngenta dachten samen met Helma Verberkt en de deelnemers van de workshop na over de veranderende medicijnkast.

Geert Plaetinck is onderzoeker bij het R&D-centrum van Syngenta in Gent. Hij legt uit hoe zij op moleculair niveau bezig zijn met de ontwikkeling van gewasbeschermingsmiddelen tegen kevers, wantsen en wittevlieg.



Ook Jan Bouwman haalde uit naar de retail. Het is al lastig om middelen geregistreerd te krijgen. Dit maakt het er niet makkelijker op." Jan liet zien dat de efficiëntie van de industrie terugloopt. Dat is de reden dat er veel overnames gebeuren. De laatste strategie van Syngenta is de alliantie die het bedrijf is aangegaan met DSM. Jan verwacht veel van de alliantie. "Zij onderzoeken bijvoorbeeld: wat zit er in een schimmel en wat kunnen we ermee? Wij gaan dan verder met productie en verkoop."

Helma Verberkt nodigde tot slot de bezoekers van het evenement uit voor het buffet 'voor de weerbaarheid van de teler.'