Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energiepaniek door winterweer weer voorbij

De hoge vraag in combinatie met krappe aanvoer zorgde eind vorige week voor paniek op de Engelse gasmarkt. Er werd maximaal geïmporteerd: handelaren kochten alles wat er te krijgen was en dat leidde tot dagprijzen van meer dan 1£/m3. Hoe gaat het nu op de energiemarkten?

De Engelse LNG-opslag sprong fors bij met 60-85 miljoen m3/dag. Bij ons zorgde de kou en grote exportvraag ook voor hoge dagprijzen met gemiddeld 55 ect/m3 met vrijdag 2 maart als hoogtepunt. Handelaren met gasopslag sloegen hun slag. In een paar dagen tijd leverden ze zo'n 130 miljoen m3. De opslagen zijn nu nog maar voor circa 15% gevuld (200 miljoen m3). De winter lijkt nu voorbij, maar als de kou terugkomt in maart wordt het spannend. Met de weeromslag in het weekend van 3 en 4 maart verdween de kou en herstelden de spotprijzen gas zich naar een normaler niveau van 19-19,5 ect/m3.

De APX-prijzen daalden door het mildere weer. Wisselende bewolking zorgde door de zon af en toe voor onrust en lage onbalansprijzen.


 
Korte termijn
Door het mildere weer herstelden de kortetermijngasprijzen zich vanaf begin week 10 weer. Er is veel gas onttrokken aan de gasopslagen. Dit legt nu druk op de prijzen voor de zomerkwartalen, omdat er dan meer gas nodig is voor bijvullen van de voorraden. De prijs voor de maanden april en mei en kwartaal 2 en 3 stegen daardoor met 0,2-0,3 ect/m3. Ook een nieuw conflict tussen Rusland en Oekraïne over gasdoorlevering aan Europa geeft onzekerheid en prijsdruk omhoog.

De APX-prijzen daalden, zoals verwacht, door het mildere weer ondanks lagere windproductie. Ook in de landen om ons heen was veel minder vraag en daalden de spotprijzen elektra. Gemiddeld is peak nu weer onder de 50 euro/MWh en offpeak onder de 40 euro/MWh.

Onbalans is met gemiddeld 35 euro/MWh ruim onder de APX. Af en toe is er wel onrust door de slechte voorspelbaarheid van bewolking, zon en wind. Er zijn een aantal centrales offline voor onderhoud (nu Rijnmond 1, Eemshaven 20 en 30 en Hemweg 8, totaal ca. 1,5 GW), maar dat leidt niet tot problemen bij de huidige vraag.

De WKK dagsparkspread schoot ook afgelopen week alle kanten op (tussen de 13 en 32 euro/MWh). Inmiddels zijn de APX- en TTF-daggasprijzen genormaliseerd en is de dagsparkspread rond de 23 euro/MWh. De kwartaalsparkspreads Q4 18 en Q1 19 daalden licht (0,5 euro/MWh) vooral door iets duurder wintergas.

Lange termijn
De langetermijnprijzen trokken zich ook deze week weinig aan van de hectiek op de korte termijn. De grondstofprijzen handhaafden zich in de bandbreedtes van de afgelopen weken en gaven dus weinig aanleiding voor beweging. Steenkool beweegt tussen de 77 en 80 dollar/ton en de olie tussen 63 en 66 dollar/vat. De prijs voor CO2-rechten brak vorige week door de grens van 10 euro/ton en lijkt zich daar nu te handhaven.

De WKK sparkspread 2019 handhaafde zich rond 18,5 euro/MWh door gebrek aan beweging in de TTF-gas- en OTC-elektraprijzen.

Visie

De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van dalend naar stabiel. De TTF-daggasprijs heeft zich hersteld naar het niveau van voor de koudegolf. April en kwartaal 2 zitten daar nog onder. Op die tijdvakken staat nog wel druk door de lege opslagen en onrust over Russische gaslevering via Oekraïne.

Voor APX- en onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van dalend naar stabiel. Het blijft milder weer met temperaturen rond normaal en meer wind. Kans op stijging is daardoor klein. De forward voor week 11 is ook omlaag naar 40 euro/MWh.

Voor de langetermijnprijzen OTC-elektra en TTF-gas handhaven we de marktverwachting op stabiel. De grondstofprijzen zullen naar verwachting binnen de aangegeven bandbreedtes blijven.

Voor meer informatie:
AgroEnergy
info@agro-energy.nl
www.agro-energy.nl

Publicatiedatum: