Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede bestrijders tegen vroege bladluis

In deze periode kunnen telers al bezoek krijgen van bladluizen. Die kunnen volgens Biobest het best worden bestreden door sluipwespen, galmuggen en zweefvliegen – "uw nieuwste bondgenoot" – in te zetten. Hoewel de spuitcyclus erop zit, grijpen paprikatelers in deze periode nog vaak terug naar Plenum. Dit bladluismiddel – dat steeds minder gebruikt mag worden – wordt doorgaans toegepast via een druppelbehandeling. Het middel is weliswaar relatief veilig voor biologische bestrijders, maar is in deze periode weinig effectief omdat de opname van de paprikaplanten nog te laag is. Dat is een probleem, want menig teler krijgt nu al bezoek van bladluis.


 
"Daarom adviseren wij het preventief inzetten van biologische bladluisbestrijders," zegt John van Eijk, adviseur bij Biobest Nederland. "Bij voorkeur zijn dit nuttigen met een goed zoekgedrag, zoals sluipwespen, galmuggen en zweefvliegen." Volgens John zijn de sluipwespen Aphidius colemani, Aphidius matricariae en de galmug Aphidoletes aphidimyza goede keuzes om vroege aantasting door de groene perzikluis, de rode tabaksluis en de katoenluis in de hand te houden. De aanwezigheid van deze bladluizen is trouwens alleen problematisch als ze talrijk voorkomen. John: "De schade beperkt zich voornamelijk tot de afzet van 'vettige' honingdauw op de bladeren."

Maar dat geldt niet voor alle bladluissoorten. De boterbloemluis bijvoorbeeld veroorzaakt veel sneller schade, zoals vergroeiingen in de kop van de plant. "Nultolerantie is hier de aangewezen strategie," vertelt John. "Telers kunnen boterbloemluis biologisch (en bovendien preventief) aanpakken door de sluipwesp Aphidius ervi in te zetten."

Zweefvlieg
Biobest heeft recent een nieuwe nuttige tegen bladluis in de strijd gegooid: de zweefvlieg Sphaerophoria rueppellii. Deze zweefvlieg is actief in een groot temperatuurbereik (10-40°C), waarbij de wijfjes voortdurend op zoek gaan naar bladluiskolonies om hun eitjes in te leggen. Elk wijfje is zo goed voor 400 eitjes. Biobest: "Als u weet dat een larve van S. rueppelli gemiddeld 200 bladluizen opvreet, wordt het nut van deze nieuwste bondgenoot in de strijd tegen bladluis pas echt duidelijk. Een bijkomend voordeel: de larven van Sphaerophoria lusten af en toe ook wel eens wittevlieg, trips en mijten."
 
Alle nuttigen worden steevast uitgezet in hun popfase. Biobest hanteert de volgende standaarddosissen: A. colemani: 0,5 insect/m²/week, A. aphidimyza: 0,5-1 insect/m²/week, A. matricariae: 0,25 insect/m²/week en A. ervi: 0,25 insect/m²/week. Voor Sphaerophoria wordt 0,01-0,02 st/m²/week preventief en 0,02-0,04 st/m²/week curatief geadviseerd.

Voor meer informatie:
Biobest Group NV
www.biobestgroup.com
+32 (0) 14 25 79 80

Lise Verachtert
lise.verachtert@biobestgroup.com
Publicatiedatum: