Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteler ziet productie stijgen door AntiReflect

Van Adrichem Kwekerijen in Steenbergen behaalde vorig jaar 5% meer productie onder AntiReflect, vergeleken met een onbehandelde kasafdeling. "We zijn blij verrast."



Loek van Adrichem is een van de eerste telers die ervaring heeft met AntiReflect. De oplossing zorgt ervoor dat er minder zonlicht weerkaatst op het kasdek. Daardoor komt er meer licht de kas binnen. En meer licht in de kas betekent meer productie.

De locatie in Steenbergen telt 15 hectare, waarvan 6 belicht. In het belichte deel wordt het snoeptomaatje Sweetelle geteeld. De rest van het areaal is beplant met de grove trostomaat Merlice, een echte lichtgroeier. "We hebben Merlice in december 2016 geplant. Vervolgens is AntiReflect in maart 2017 op het kasdek aangebracht. Dat was eigenlijk wat laat, want in maart begon de oogst al. Maar vanwege de weersomstandigheden was het niet eerder mogelijk. Het kasdek was te koud of te nat", vertelt de teler.

Twee afdelingen vergeleken

Dit betekent dat hij niet een volledig seizoen ervaring heeft. Desondanks zijn de resultaten zeer aansprekend. "We wilden graag zekerheid over het effect van het product. Daarom hebben we het heel degelijk aangepakt. Een afdeling van één hectare is behandeld met AntiReflect. De naastgelegen afdeling is niet behandeld. In elk van die afdelingen hebben we 20 rijen met elkaar vergeleken. Die liggen in het midden van de afdelingen om gevelinvloeden uit te sluiten", vertelt hij. De vergelijking is goed mogelijk omdat hij gebruik maakt van padregistratie. Bovendien zijn beide afdelingen onafhankelijk van elkaar te sturen, mocht dat nodig zijn.

Oplopende productie

AntiReflect is van binnenuit absoluut niet te zien. Een behandeld of onbehandeld dek ziet er van binnenuit precies hetzelfde uit. Daarom was het spannend wat er zou gebeuren. Van Adrichem: "In het begin zag je helemaal geen verschil. Ik loop twee keer per week de hele kas rond en in beide afdelingen zag het gewas er precies hetzelfde uit. We hoefden niet anders te sturen en alle teelthandelingen waren hetzelfde.



Maar gaandeweg begon er wel iets op te vallen: de productie onder AntiReflect liep langzaam op. In juli was het 2% meer, half oktober zaten we op 5% meerproductie in de gemeten 20 rijen. Dus we waren blij verrast met zo'n flink effect. Enige kanttekening is dat er misschien wat vertekening is door aantasting door galmijt. Daardoor zou het verschil iets kleiner kunnen zijn". Consequent wordt de tros op vijf vruchten gesnoeid. De meerproductie zit dus niet in het aantal vruchten maar in het vruchtgewicht.

Lichtdoorlatendheid blijft op peil
Bij het opbrengen van AntiReflect zijn een aantal losse ruiten mee behandeld. Die zijn vervolgens door het Lichtlab van Wageningen University & Research doorgemeten. Ze bleken 3,6% meer licht door te laten dan ruiten zonder AntiReflect. Nadat ze een jaar buiten hebben gelegen, heeft het Lichtlab dezelfde ruiten weer doorgemeten om de veroudering te bepalen. Daaruit blijkt dat de lichtdoorlatendheid na een jaar nauwelijks is afgenomen.

Het nieuwe seizoen
Van Adrichem heeft afgelopen december opnieuw geplant. Nu krijgen de jonge planten wel vanaf het begin meer licht onder AntiReflect. De verwachting is dat het positieve effect dan eerder zal doortikken omdat jonge planten bij meer licht sneller een fotosynthetisch productieapparaat opbouwen, wat zich later uitbetaalt.

De teler ziet geen nadelen aan de nieuwe oplossing. "Het is geen goedkoop product, dus er moet wel wat tegenover staan. Maar het aantal kilo's is boven verwachting, dus het is de investering meer dan waard. We bekijken nu hoe het dit seizoen verloopt. Als dat ook zo positief is, ligt uitbreiding naar het hele onbelichte oppervlak voor de hand."

Certificering

AntiReflect is bij deze kwekerij aangebracht door Loonwerkbedrijf De 3 Koningen. Meer nog dan bij coatings van ReduSystems komt de applicatie erg nauw. De werking is namelijk afhankelijk van het perfect egaal opbrengen van een laag van exact de juiste dikte. Dit kan enkel onder optimale weersomstandigheden. Alleen loonbedrijven die gecertificeerd zijn door Mardenkro kunnen AntiReflect aanbrengen.

Voor meer informatie:
Mardenkro
013 507 7069
info@mardenkro.com
www.redusystems.nl
Publicatiedatum: