Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trammelant over aardbeienplant

Een Britse zachtfruitteler een Nederlandse leverancier van zachtfruitplanten, liggen met elkaar in de clinch.

In 2014 sloten beide partijen een koopovereenkomst voor de levering van aardbeienplanten. De order bestond uit 500.000 minitray Fragaria Elsante en 190.000 normaltray Fragaria Elsante voor een bedrag van in totaal € 243.080,-.

De aardbeienteler betaalde een voorschot van € 60.770,- waarna de levarancier de partij 500.000 minitray Fragaria Elsante ex works leverde. Na verrekening van het voorschot diende de teler voor die partij aardbeienplanten nog een bedrag van € 99.972,- te voldoen. De leverancier stuurde daarvoor een factuur, maar de betaling bleef uit.

Kroonrot
De Britse teler betwist niet dat zij met de leverancier een koopovereenkomst heeft gesloten, maar beroept zich op een tekortkoming van de plantenleverancier. Na de levering bleven de planten klein en leden ze aan kroonrot. Het Britse bedrijf liet de geleverde planten checken door ADAS. De adviesorganisatie stelde inderdaad kroonrot vast bij de planten.



Het Nederlandse bedrijf kan zich niet vinden in de beschuldigingen van de Britse teler. Het bedrijf liet de planten voorafgaand aan de levering testen door Naktuinbouw. De plantjes werden goedgekeurd en voor levering vrijgegeven. Verder beroept het bedrijf zich erop dat de planten ex works zijn geleverd d.w.z. het risico is op de betreffende leverdata op de koper overgegaan. Dat de plantjes niet goed in bloei kwamen, heeft volgens de leverancier andere oorzaken die hen niet kunnen worden toegerekend. Een substantieel deel van de planten lag 'onverantwoord lang in trailers opgeslagen' voordat ze geplant werden. Verder vindt het Nederlandse bedrijf het rapport van ADAS onbetrouwbaar en voert zij aan dat de Britse zachtfuitteler niet tijdig heeft geklaagd.

De rechtbank draagt beide partijen op alle bewijsstukken aan te leveren. Op 14 maart zal de rechtbank zich verder over de zaak buigen.

Lees de hele uitspraak hier
.

Bron: Rechtspraak.nl