Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktbericht

Polen: roze lokale tomaten kunnen niet concurreren met import

Op de groothandelsmarkt in Bronisze bij Warschau is er grote aanvoer van vroege aardappelen uit Cyprus en Frankrijk, die bovendien een derde goedkoper zijn dan vorig jaar. Poolse roze tomaten zijn ook op de markt gearriveerd, maar daarvan liggen de prijzen nog steeds veel hoger dan van de import. Franse aardappelen worden verkocht voor 55 Eurocent (2,3 Poolse Zloty ), terwijl de Cypriotische aardappelen ongeveer 5 cent duurder zijn. "Voor de helft van dit geld kun je nog aardappelen uit Nederland en België kopen van vorig jaar," zei marktopzichter Małgorzata Skoczewska.

Ondertussen kosten Poolse aardappelen tussen de 0,10 en 0,13 Euro (0,40 en 0,55 Zloty) per kilo, wat 20 procent minder is dan februari vorig jaar. 

Tegelijkertijd zijn de prijzen van binnenlandse knolgewassen stabiel, hoewel ze de neiging hebben geleidelijk aan wat te stijgen vanwege de bewaarkosten. Wortelen worden verkocht tussen de 0,19 en 0,29 Euro (0,80 en 1,20 Zloty) per kilogram, terwijl uien, waarvan er dit seizoen minder in opslag liggen, verkocht worden tussen de 0,12 en 0,24 Euro (0,50 en 1 zloty) per kilo. Dit vertegenwoordigt een toename van 30 procent in prijs in vergelijking met februari 2017.

Poolse roze tomaten zijn nu beschikbaar. Voorlopig zijn ze echter nog redelijk duur met 4,32 tot 5,04 Euro (18 tot 21 Zloty) per kg en ze kunnen qua prijs niet concurreren met geïmporteerde roze tomaten. Binnenlandse kastomaten worden snel verwacht, maar op dit moment zijn enkel geïmporteerde tomaten uit Spanje en Turkije verkrijgbaar. Hun prijs schommelt tussen de 0,96 en 1,44 Euro (4 en 6 Zloty) per kg. 

Binnenlandse komkommers kosten tussen de 1,80 en 2,28 Euro (7,5 en 9,5 Zloty) per kg. Geïmporteerde komkommers uit de Oekraïne worden tegen een vergelijkbare prijs verkocht en Spaanse worden verkocht voor 1,92 (8 Zloty) per kg. Gezien de toenemende beschikbaarheid van binnenlands geproduceerde komkommers wordt er een geleidelijke prijsdaling verwacht. 

1 Poolse Zloty = 0.24 Euro