Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mike Glas, Glas Groenten:

"Boerenkool komt mondjesmaat weer op de markt"

Tholen – De vorstperiode van afgelopen week zorgde voor een piek in de boerenkoolvraag. "Het ging heel erg hard", vertelt Mike Glas van Glas Groenten. "Het seizoen loopt ten einde, dus het aanbod wordt krapper. Bovendien veroorzaakte sneeuwval in Spanje en Frankrijk voor vertragingen. Sommige vrachtwagens kwamen 1 tot 2 dagen later aan." Mike verwacht dat de aan- en afvoer vanaf deze week weer in balans komt. "Mondjesmaat komt het nu weer op de markt", vertelt hij. Hoewel boerenkool een wintergroente is, is de populariteit wel groeiende. "We hebben zowel in het seizoen 2016-2017 als in afgelopen seizoen meer afgezet."



Boerenkool wordt vooral als gesneden product verkocht. Glas Groenten levert gesneden boerenkool in 300 grams verpakking en in zakken van 3 tot 4 kilo. Naar andere vormen en verpakkingen is ook vraag. "Hele bladeren in kratten zijn gewild voor de exportmarkt. Daarnaast kunnen we ook dubbel gestripte boerenkoolbladeren leveren, waarbij de grote middennerf wordt verwijderd. Dat is een zeer arbeidsintensief proces, veel klanten kiezen dan toch voor gesneden boerenkool." Consumenten verwerken boerenkool tegenwoordig in smoothies, vandaar dat er meer vraag is naar hele bladeren die in het smoothie-apparaat worden vermalen. Mike: "Toch raad ik mijn klanten aan om gesneden en schoongeblazen (ook de nerven van het blad worden dan verwijderd) boerenkool te kopen. Dat is de zuiverste boerenkool die je kunt krijgen."



Glas Groenten hoopt tot aan Pasen boerenkool te kunnen leveren. Het Nederlandse seizoen loopt van september tot aan half januari. Daarna schakelen de (Nederlandse) telers over op Spaanse teeltgebieden die, hoewel voor een hogere kostprijs, wel betere kwaliteitsgaranties bieden. Mike: "Boerenkool is redelijk vorstbestendig, maar alleen de jonge planten. Van vorst in december kunnen de planten nog herstellen maar wanneer het na januari gaat vriezen, is de plant verloren."



Glas Groenten is ook leverancier voor spruiten. Het Nederlandse seizoen is voorbij, vertelt hij. "De vrije markt is over en dat maakt het voor spruiten momenteel heel moeilijk. De markt is al heel krap. Aanvoer uit Schotland en het Verenigd Koninkrijk is onzeker omdat het daar flink heeft gesneeuwd en ze niet hebben kunnen oogsten. Over de kwaliteit is nu nog niets te zeggen. Dat wordt komende week duidelijk."

Voor meer informatie
Glas Groenten VOF
Mike Glas
Dulleweg 36
1721 PM Broek op Langedijk
T: 0226-313981
F: 0226-320245