Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Artisjokken uit Tunesië met Italiaanse know how

De artisjokkenmarkt bevindt zich in een onverklaarbaar diep dal. Het milde klimaat en de overproductie, mede als gevolg van buitenlandse producten overspoelen de markten. En de gehele toeleveringsketen loopt het risico dat de kosten niet meer kunnen worden gedekt.

"Artisjokken zijn volop op de markt, het is zelfs zo dat het aanbod groter is dan de markt. Gelukkig is de import van het Egyptische product tot stilstand gekomen. De prijs van Italiaanse artisjokken is niet bevredigend. Het Tunesische product heeft echter wel een goede prijs, maar omdat de transportkosten erg hoog zijn is dit voor de consument uiteindelijk niet voordeliger." Dat zegt Giuseppe Ventura (foto rechts), manager bij La Zucca Rossa di Ventura bij het Agro foodc enter in Napels (CAAN).

Een aantal dagen geleden was Giuseppe in Tunesië om de kwaliteit van de producten te bekijken. "Mijn voorkeur gaat altijd uit naar Italiaanse artisjokken, maar sommige klanten vragen me uitdrukkelijk naar het buitenlandse product te kijken. Als ik kan, dan ga ik persoonlijk, in dit geval naar Tunesië, om de kwaliteit te beoordelen."

Op basis van de verzoeken van zijn klanten heeft het bedrijf van Ventura tot nu toe 4 ladingen artisjokken geïmporteerd uit Egypte en 2 à 3 uit Tunesië.



Giuseppe benadrukt dat vooral Tunesië een belangrijke rol inneemt op de Italiaanse artisjokkenmarkt. De verse producten worden voornamelijk in het midden van Italië afgezet, terwijl het in het zuiden draait om bewerkte producten. In Tunesië zijn het met name Italianen die met hun bedrijf daarheen zijn verhuisd om artisjokken te telen.

"Wij zagen ons genoodzaakt om onze knowhow naar Tunesië te brengen toen de Italiaanse markt ons de rug toe keerde. In Tunesië waren ze welwillend en goed in het verwerven van de noodzakelijke technieken om kwaliteitsproducten te telen."



De Italiaanse artisjokken kosten tussen de €0,13 en €0,17 per stuk. De Tunesische gaan niet lager dan €0,27 als de kwaliteit goed is. "In principe proberen we alleen de kosten te dekken. Er wordt geen winst gemaakt in de supply chain."



"Ik denk dat de markt tot maart stabiel zal blijven. Vorig seizoen was goed en dit seizoen is het nog in de kritieke fase. We zullen zien hoe het zich ontwikkelt."

Publicatiedatum: