Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische teelt bereikt 13,5 miljoen hectare

Europese biologische markt blijft groeien

De biologische markt in Europa blijft groeien. In 2016 groeide het met 11,4% en bereikte bijna 33,5 miljoen euro. Bijna alle belangrijke markten hadden een soortgelijke groei. Tijdens de Biofach presenteerden het Onderzoeksinstituut voor Biologische landbouw (FiBL) en het Informatiebedrijf voor landbouwmarkten (AMI) de gegevens van de Europese biologische sector.

De Europese biologische sector maakte in 2016 een sterke groei door op het gebied van oppervlakte, aantal telers en markten.

Bijna 14 miljoen hectare grond is in Europa biologisch
In Europa was 13,5 miljoen hectare biologisch in 2016 (Europese Unie: 12,1 miljoen hectare). Spanje blijft op kop met meer dan 2 miljoen hectare, gevolgd door Italië met 1,8 miljoen hectare en Frankrijk met 1,5 miljoen hectare. 


In 2016 groeide het areaal met 0,85 miljoen hectare ten opzichte van 2015.

Biologische landbouwgrond toegenomen met bijna een miljoen hectare
Biologische landbouwgrond is met een miljoen hectare toegenomen: een stijging van 6,6% in Europa en 8,2% in de Europese Unie. De groei was hoger dan in 2015 en aanzienlijk hoger dan in de eerste jaren van het huidige decennium. In 2016 heeft Italië een groei gerapporteerd van 300.000 hectare meer dan in 2015 en Frankrijk 200.000 hectare meer.

Liechtenstein heeft het grootste percentage biologische landbouwgrond
In Europa is 2,7 procent van het totale landbouwareaal biologische landbouwgrond. In de Europese Unie is dat 6,7 procent. In Europa (en wereldwijd) heeft Liechtenstein het hoogste biologische aandeel van alle landbouwgrond (37,7 procent), gevolgd door Oostenrijk, het land in de Europese Unie met het hoogste biologische aandeel landbouwgrond (21,9 procent). Negen Europese landen hebben gemeld dat ten minste 10 procent van hun landbouwgrond biologisch is.

Sterke groei bewerkers en importeurs 
Er waren in 2016 bijna 66.000 bewerkende bedrijven in Europa en bijna 63.000 in de Europese Unie. Europa telt 4.700 importeurs en de Europese Unie telt er bijna 4.000. Voor importeurs werd een bijzonder sterke groei vastgesteld. Die zijn met dubbele cijfers gegroeid, zowel in Europa als in de Europese Unie. Het land met het grootste aantal bewerkers was Italië (bijna 17.000), terwijl Duitsland de meeste importeurs had (bijna 1.600).

Europeanen geven meer uit aan biologische voeding
In Europa besteedden consumenten 41 euro per persoon aan biologische voeding (Europese Unie: 61 euro). De consumentenuitgaven per inwoner voor biologische voeding zijn in het afgelopen decennium verdubbeld. De Zwitsers gaven het meeste geld uit aan biologische voeding (274 euro per hoofd van de bevolking).
Publicatiedatum: